Taliban tõotab võitlust jätkata

Copy
Talibani korraldatud rünnaku paik Kabuli nn Rohelises külas.
Talibani korraldatud rünnaku paik Kabuli nn Rohelises külas. Foto: AFP / Scanpix

Taliban teatas täna, et jätkab võitlust USA vägedega Afganistanis, kuna president Donald Trump ütles, et tema silmis on rahukõnelused islamiliikumisega «surnud».

"Meil oli kaks võimalust Afganistanis okupatsiooni lõpetamiseks: üks oli džihaad ja võitlus, teine kõnelused ja läbirääkimised," ütles Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid.

"Kui Trump tahab kõnelusi lõpetada, kasutame esimest võimalust, ja nad kahetsevad seda varsti."

Trump teatas eile, et rahukõnelused islamiliikumisega Taliban on surnud ning USA asus liikumise võitlejaid Afganistanis oluliselt sagedamini ründama. 

"Need on surnud. Mis minusse puutub, siis need on surnud," lausus president Valges Majas pärast pikalt kestnud katset sõlmida Talibaniga lepe ning tuua USA sõdurid Afganistanist ära pärast 18 aastat kestnud sõda.

Teatele eelnenud nädalavahetusel otsustas Trump tühistada salaplaani lennutada Talibani juhid otsekõnelusteks USA-sse Camp Davidisse.

Nüüd lõi Trump finišijoonel olevana näinud rahukõneluste kirstu veel ühe naela, kui teatas, et USA sõjaväe rünnakud talibitele on praegu viimase aastakümne raevukaimad. "Viimase nelja päeva jooksul oleme rünnanud oma vaenlast kõvemini kui viimase 10 aasta jooksul," lausus ta Twitteris.

Pühapäeval ütles USA välisminister Mike Pompeo, Ühendriigi sõdurid olid tapnud ainuüksi viimase 10 päeva jooksul üle tuhande talibi.

Trump eitas pahaselt väiteid, et tema järsud kursimuutused Afganistani-poliitikas põhjustavad segadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles