Gümnasiste kutsutakse Viljandis demokraatiatrenni

Kristiina Liiv
, reporter
Copy
Viljandi gümnaasium ootab demokraatiapäevale.
Viljandi gümnaasium ootab demokraatiapäevale. Foto: Marko Saarm

Arvamusfestivali demokraatiatreenerid korraldavad reedel, 13. septembril kolmes Eesti riigigümnaasiumis demokraatiatrenni, et teadvustada ja tugevdada demokraatia arenguks vajalikke oskusi ning tähistada rahvusvahelist demokraatiapäeva. Trennid on Paides, Raplas ja Viljandis.

Demokraatiatreener Maiu Lauring tuletas pressiteate vahendusel meelde, et demokraatliku valitsemisvormi tunnuseks on kodanike osalemine poliitikas. "Inimestelt oodatakse oma vajaduste ja huvide väljendamist – sellest sõltub osalusdemokraatia tugevus. Demokraatiatrennis saabki lühikeste praktiliste harjutuste varal vajalikke oskusi turvalises keskkonnas treenida," selgitas Lauring.

Demokraatiatrennis teadvustatakse ja tugevdatakse demokraatia tervise hoidmiseks vajalikke lihaseid nagu aktiivne kuulamine, suuline eneseväljendus, erimeelsus, kaasatõmbamine, kompromiss, empaatia, oma arvamus ja aktivism. Iga lihase treenimiseks kulub 30 minutit ning iga osaleja saab saab tunnuskleebise trenni läbimise kohta.

Gümnasistide ette astuvad demokraatiatreenerid Maiu Lauring, Kai Klandorf, Maris Jõgeva, Teele Pehk, Maiko Kesküla ja Martha-Beryl Grauberg. 

Demokraatiatrenni kontseptsiooni on välja töötatud Taani vabaühendus Demokratiscenen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles