Helsingi kaubanduskeskus keelas põlissoomlastel valimiskampaaniat teha

Copy
Foto: Markku Ulander / AFP / Scanpix

Põlissoomlased üritasid kevadel Oulunkyläs (Põhja-Helsingi linnaosa) Ogeli kaubanduskeskuses broneerida ruumi valimiskampaaniale, kuid keskus kinnitas ustele poliitilist tegevust keelavad sildid.

«Tegemist on paigaga, kus inimesed tahavad segamatult käia,» ütles Koonderakonna piirkonna esimees Kimmo Jäppinen. Parteidel ei ole Ogeli kaubanduskeskusesse asja, teadis Jäppinen, ning tema juttu kinnitavad ka kaubanduskeskusesse üles pandud sildid.

Ometi on keskust poliitilise tegevusega seostatud. Veebruaris soovis põlissoomlaste piirkonnajuht Anne Vuori saada seal partei jaoks ruumi laua või telgi jaoks, et reklaamida parlamendivalimistel osalevaid kandidaate. «Nägin kohalikus lehes ja sotsiaalmeedias, et sotsiaaldemokraadist kandidaadil oli seal valimisüritus. Mõtlesin ka ürituse jaoks ruumi küsida, aga saime kohe eitava vastuse, öeldi, et ei mingil juhul,» ütleb Vuori.

Vurori pidas silmas kohalikus lehes Oulunkyläläinen ilmunud reklaami, kus sotsist parlamendikandidaat Tiina Rytky andis 9. veebruaril teada oma valimisüritusest.

Põlissoomlaste parlamendikandidaadid aga keskuses esinemise luba ei saanud. Vastuseks öeldi neile, et keskuses pannakse üles ka vastavad sildid, mis keelavad seal poliitika tegemise.

Vuori avaldas juhtunu pärast pettumust. «Muidugi olen ma pettunud, kui piiranguid seatakse selle tõttu, et oled teatud parteist. Toetan võrdsust ning seda, et kõigil oleks võimalus.» Vuori tunnistab, et pärast veebruari pole ta enam märganud poliitilist tegevust Ogeli kaubanduskeskuses.

Põhimõtteline otsus mitte lubada poliitilist tegevust on olnud keskusel juba aastaid, kinnitas seda haldava ettevõte Inno Isännöinin juht Heidi Kjellmann. «Meie põhimõte on, et kaubanduskeskus olgu mõeldud vaid kaubandusliku tegevuse tarbeks.»

Sotsiaaldemokraadist kandidaat ei olnud ürituse jaoks keskuse juhatuselt ega haldusfirmalt luba küsinud ning toimunust saadi teada alles hiljem. Kjellmann palus segaduse pärast vabandust ning lubas põlissoomlastega asjast rääkida. «Meie silmis ei ole tegemist ebavõrdse kohtlemisega, sest me pole andnud kellelegi luba valimiskampaaniaks oma territooriumil. Keeld puudutab kõiki parteisid, ettevõtteid ja ühinguid.»

Poliittegevuse keeldu rõhutavad sildid pani kaubanduskeskus üles selle aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles