USA president on valmis Iraani ametivennaga kohtuma

Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: ERIN SCOTT / REUTERS

USA president Donald Trump on valmis Iraani ametivenna Hassan Rouhaniga eeltingimusteta kohtuma säilitades samal ajal maksimumsurve kampaania, teatas teisipäeval rahandusminister Steven Mnuchin.

«President on teinud väga selgeks, et tal on heameel tingimusteta kohtuda, kuid me säilitame maksimumsurve kampaania,» sõnas Mnuchin ajakirjanikele.

Iraani presidendi abi Hesameddin Ashena sõnul oli USA riikliku julgeolekunõuniku John Boltoni vallandamine selge märk, et USA sanktsioonid Teherani vastu pole mingeid tulemusi andnud.

«Boltoni esialgne marginaliseerimine ja lõpuks täielik eemaldamine on selge märk USA maksimumsurve strateegia läbikukkumisest,» kirjutas Ashena teisipäeval suhtlusvõrgustikus Twitter.

USA president Donald Trump teatas teisipäeval oma riikliku julgeoleku nõuniku John Boltoni vallandamisest. 

Trump ütles enda sõnul Boltonile esmaspäeva õhtul, et tema teeneid Valges Majas enam ei vajata. Presidendi sõnul esitas Bolton lahkumisavalduse teisipäeva hommikul. 

Teadaande Twitteris edastanud Trumpi sõnul olid tema ja «teised valitsusametnikud» Boltoniga tema paljude soovituste osas «tugevasti eri meelt». Arvatakse, et Trumpile ei meeldinud muu hulgas ka see, et Bolton ajas suhted Iraaniga liiga pingeliseks.

Boltonit, kes töötas eelmise vabariiklasest presidendi George W. Bushi valitsuses nii välisministeeriumi asekantsleri kui ka saadikuna ÜRO juures, seostatakse USA valitsuse mitme agressiivse välispoliitilise sammuga, iseäranis Iraagi sõjaga.

Trumpi administratsioonis on nähtud teda USA jõulise poliitika ühe peamise kujundajana Iraani, Venezuela, Hiina ja Venemaa suunal. 

Bolton on saanud tuntuks ka Ühendriikide ennetavate sõjaliste löökide propageerijana Iraani ja Põhja-Korea vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles