Kataloonia iseseisvuslased panevad Barcelonas oma jõud proovile (1)

Copy
Protestiplakat tekstiga «Kataloonia ei ole Hispaania».
Protestiplakat tekstiga «Kataloonia ei ole Hispaania». Foto: Reuters / Scanpix

Kataloonia iseseisvuslased korraldavad täna Barcelonas meeleavaldusele, et panna proovile oma jõud enne Hispaania kohtu oktoobrikuist otsust iseseisvusliidrite kohta.

Iseseisvuslased on Kataloonia rahvuspäeval 11. septembril meeleavaldusi korraldanud juba alates 2012. aastast. Sellega meenutatakse Barcelona langemist Hispaania võimu alla 1714. aastal. Varasematest demonstratsioonidest on korraldajate sõnul osa võtnud üle miljoni inimese.

Täna algab meeleavaldus kell 17.14 Barcelona kesklinna Plaza de Españal.

Mõne nädala pärast on oodata Hispaania ülemkohtu otsust 12 iseseisvusliikumise juhi üle, keda süüdistatakse Kataloonia lahkulöömispüüetes, mis viisid Hispaania kümnendite rängimasse poliitilisse kriisi.

Endist Kataloonia asepresidenti Oriol Junquerast ja veel kaheksat inimest süüdistatakse mässus ja prokurör nõuab neile 25-aastast vanglakaristust.

Iseseisvuslased on juba mitu kuud üritanud kohtuotsustele ühist vastust anda, aga ei ole suutnud strateegias kokku leppida.

«Kohtuotsuste eel on tähtis, et meid nähtaks tugeva ja laialdaselt mobiliseerununa,» ütles protestiaktsiooni korraldava kodanikuühenduse ANC president Elisenda Paluzie.

Iseseisvuslaste leeri meeleolud ei meenuta aga kaugeltki kahe aasta tagust võitlusvaimu, mis viis 2017. aasta 1. oktoobri iseisvusreferendumi ja lühiajaliseks jäänud iseseisvuse väljakuulutamiseni.

Liikumise juhid ootavad vanglas kohtuotsust või redutavad välismaal nagu Kataloonia toonane president Carles Puigdemont, kes jõudis enne kinnipidamist Belgiasse põgeneda.

Iseseisvuslased on küll 7,5 miljoni elanikuga Kataloonia parlamendis enamuses, kuid ei ole suutnud omavahel kokku leppida, kuidas jätkata võitlust piirkonna iseseisvumise eest.

«Meil on hädasti vaja ühtset strateegiat, et iseseisvus saavutada. Esimene samm on 11. septembril rahvas tänavatele tuua,» ütles ANC avalduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles