Sangastes külvati rukist vanu traditsioone järgides

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Kõik, kes olid tulnud Sangastesse külvipäevale, said võimaluse ise käsitsi juubelipõllule rukist külvata.
Kõik, kes olid tulnud Sangastesse külvipäevale, said võimaluse ise käsitsi juubelipõllule rukist külvata. Foto: Maarius Suviste

Valgamaal Sangastes külvati peatse juubeliaasta eel ühele põllulapile käsitsi Eesti kuulsaimat rukkisorti. Eesti Rukki Seltsi eestvedamisel eelmisel reedel Valgamaal Otepää vallas korraldatud käsitsi külvamine juhatas sisse juubeliaasta. Nimelt tähistatakse järgmisel aastal talirukkisordi ‘Sangaste’ 145. aastapäeva ja selle aretaja krahv Bergi 175. sünniaastapäeva.

Rukkikülvamise talgud leidsid aset Sangaste lossi lähedal osaühingu Kesa-Agro põllulapil. Teiste seas olid käsitsi seemet külvama tulnud rukkikuningas Hans Kruusamägi, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus koos pisitütrega, Otepää vallavanem Kaido Tamberg ja Eesti Rukki Seltsi liikmed.

Käsitsikülvi koolituse korraldanud Eesti Rukki Seltsi juhatuse liige Ellen Pärn ütles, et selle tegevuse juures on kõige tähtsam õige külvinormi valik. „Külv on saagi alus. Mida hoolikamalt on see tehtud, seda parem. Kui on liiga tihedalt külvatud, siis see pole hea, sest kui rukis hakkab võrsuma, vajab ta kasvamiseks suuremat ruumi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles