Elanikke kaotav Itaalia piirkond pakub sissekolimise eest 25 000 eurot

Copy
Molise maakonnas asuv Ripalimosani.
Molise maakonnas asuv Ripalimosani. Foto: Bluered/Scanpix

Molise` maakonna vanem on asunud rahavaarvu kahenemise vastu võitlema rahalise toetuse pakkumisega uusasunikele. Kuid asja juures on üks konks.

Lõuna-Itaalias asuv Molise` maakond pakub uustulnukatele kolme aasta vältel igakuiselt 700 euro suurust toetust, et oma kahanevat rahvaarvu taastada.

Asja juures on siiski mõningad konksud: elama peab asuma vähem kui 2000 elanikuga külas ning uus tulija peab andma lubaduse avada uues elukohas ettevõte.

«Kui me oleks pakkunud rahastust, oleks tegu lihtsalt järjekordse heategevusaktsiooniga,» lausus Molise` vanem Donato Toma. «Me tahtsime teha rohkem, me tahame, et inimesed siia investeeriksid. Nad võivad avada ükskõik millise asutuse: pagariäri, kirjatarvete poe, restorani, ükskõik mille. See on viis meie linnadele elu sisse puhuda, samal ajal meile elanikkonda suurendades.»

Toma teatas ka, et iga alla 2000 elanikuga linn saab kuus 10 000 eurot toetust, et rajada taristut ning edendada kultuuritegevust.

«Tegu ei ole ainult küsimusega elanikkonna tõstmisest. Inimesed vajavad ka taristut ja põhjust jäämiseks, muidu lõpetame jälle seal, kust mõned aastad tagasi alustasime,» lisas Toma.

Itaalia statistikaameti teatel on 305 000 elanikuga Molise piirkond kaotanud viimase viie aasta jooksul 9000 inimest. Ainuüksi eelmisel aastal suri või kolis mujale üle 2800 elaniku. Seda oli pea tuhat rohkem kui aasta varem. Üheksas piirkonna linnas ei registreeritud ühtegi sündi.

Esimest korda 90 aasta jooksul on Itaalia elanike arv langenud 55 miljoni inimeseni. 2014.-2018. aasta vahel langes itaallaste arv riigis 677 000 inimese võrra.

Elanikkonna vähenemise taga on ekspertide sõnul kaks tegurit: sündide vähenemine, mis on Itaalia ühendamisest alates madalaimal tasemel ning nooremate elanike migratsioon teistesse Euroopa riikidesse, et leida paremat tööd. 2018. aastal lahkus riigist ligi 157 000 inimest.

Itaalia on ainus suure majandusega Euroopa riik, mille elanikkond peaks järgmise viie aasta jooksul vähenema. Lisaks on Itaalia pärast Jaapanit kõige suurema eakate arvuga riik. Hinnanguliselt elab Itaalias iga saja noore kohta 168,7 vanemaealist.

Püüdes linnakesi päästa, on mitme asula meerid avanud tühjaks jäänud majade uksed Liibüast üle Vahmere saabunud põgenikele.

Teised linnad, näiteks Sambucha, on võtnud kasutusele lõunas populaarsust koguva strateegia: müüa mahajäetud maju pea olematu hinnaga kõigile, kes on valmis sisse kolima. Sambuchas küsitakse maja eest sümboolselt vaid üks euro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles