Bulgaaria lõi luurevandenõus kahtlustatud Vene rikkurile oma ukse kinni

Copy
Vene miljardär Konstantin Malofejev.
Vene miljardär Konstantin Malofejev. Foto: sofiaglobe.com

Bulgaaria võimud keelasid riiki sisenemise Kremli-meelsel Vene miljardäril, keda Sofia seostab väidetava luurevandenõuga.

Vandenõu eesmärk oli suunata Bulgaaria Lääne asemel Moskva poole.

Investeerimispankur ja meediamogul Konstantin Malofejev (45) ei tohi Bulgaariasse tulle järgmised 10 aastat, ütles Bulgaaria peaprokurör Sotir Tsatsarov. 

Teisipäeval kehtestasid Bulgaaria võimud sarnase keelu endisele Vene luurajale Leonid Rešetnikovile. Lisaks esitasid nad luuresüüdistused Bulgaaria venemeelse vabaühenduse Rusofili juhile Nikolai Malinovile. 

Peaminister Bojko Borisovi sõnul pole uurimise sihtmärk Moskva. Samas rõhutas ta, et Bulgaaria geopoliitiline suund on Euroopa Liit ja NATO. 

EL kehtestas Malofejevile reisikeelu 2014. aastal Ida-Ukraina separatistide rahastamise eest. 

Bulgaaria võimude sõnul sai Malinov raha kahelt Vene organisatsioonilt - Kahepealine Kotkas ja Vene Strateegiliste Uuringute Instituut (RISS) -, et edendada nende huve Bulgaarias. Malofejev on Kahepealise Kotka juht, Rešetnikov töötab ühenduses tema asetäitjana. Rešetnikov on töötanud ka RISS-is. 

Malinov eitas kolmapäeval intervjuus kummaltki organisatsioonilt raha vastuvõtmist. 

Bulgaaria prokuratuuri väitel kavatses Malinov aidata Malofejevil võtta üle mitu Bulgaaria firmat, mille seas oli mitu meediaväljaannet ning üks relvaettevõte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles