Helme palus uurida, kas viisavabadust Ukrainaga oleks võimalik tühistada (48)

Postimees
Copy
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Madis Sinivee / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

EKRE juht, siseminister Mart Helme tunnistas, et palus uurida, kas viisavabadust Ukrainaga oleks võimalik tühistada, kuid aimas enda sõnul juba ette, et see pole võimalik.

«Tahtsin juhtida tähelepanu sellele, et meil on väga tugev rändesurve idast,» põhjendas Helme ETV «Esimeses stuudios» viisavabaduse küsimuse tõstatamist, väites, et ränne idast on ületanud taluvuspiiri ja kirjeldades, kuidas politsei- ja piirivalveamet võtab pidevalt piiri peal maha Ukrainast saabuvaid «turiste», kes tulevad Eestisse tegelikult tööd tegema. «Me ei saa kahjuks viisavabadust Ukrainaga tühistada, aga see on teema, mis on laua peal,» lisas ta.

Peaminister Jüri Ratase (Keskerakond) sõnul ei ole viisavabaduse kaotamine Ukrainaga aga üldse teema: «viisavabadus Ukrainaga on kindlasti olnud meie põhimõtteline otsus, Ukraina toetamine on olnud meie põhimõtteline otsus, seda ei saa ka ühepoolselt tühistada,» rääkis Ratas, kinnitades, et ei Eesti valitsus ega ka riigikogu praegune koosseis ei muuda Eesti välispoliitilist kurssi.

Ka Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder nimetas Ukrainat Eesti liitlaseks, mistõttu on Eesti eesmärk hoopis Ukrainat toetada ja ehitada üles nii, et ukrainlastel polekski vaja kaugemas tulevikus Eestisse tööle tulla.

Reformierakonna juht Kaja Kallas torkas, et koalitsioon on ühtne vaid juttudes, kuid tegudest see välja ei paista - Kallas rääkis näiteks, et peaminister polnud teadlik Helme algatusest Ukraina viisavabaduse küsimusega, ent lahkhelisid seisukohtades on mujalgi, alates apteegireformist ja lõpetades uue võimaliku peaprokuröri isikuga.

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles