Barcelona iga-aastasel separatistide protestil osales 600 000 inimest (2)

Copy
Meeleavaldajad Barcelonas.
Meeleavaldajad Barcelonas. Foto: Rod Harbinson / ZUMAPRESS.com

Hispaanias Barcelonas toimus kolmapäeval Kataloonia lahkulöömist toetavate inimeste iga-aastane meeleavaldus, milles osales politsei andmete järgi 600 000 inimest ehk oluliselt vähem kui eelmisel aastal.

Iseseisvuslased korraldavad Kataloonia rahvuspäeval 11. septembril suurmeeleavaldust 2012. aastast. Sellega meenutatakse Barcelona langemist Hispaania võimu alla 1714. aastal. Varasematel aastatel osales üritusel korraldajate sõnul üle miljoni inimese.

Mõne nädala pärast on oodata Hispaania ülemkohtu otsust 12 iseseisvusliikumise juhi üle, keda süüdistatakse Kataloonia lahkulöömispüüetes, mis viisid riigi viimaste kümnendite rängimasse poliitkriisi.

Endist Kataloonia asepresidenti Oriol Junquerast ja veel kaheksat inimest süüdistatakse mässus ja prokurör nõuab neile 25-aastast vanglakaristust.

Iseseisvuslased on juba mitu kuud üritanud kohtuotsustele ühist vastust anda, aga ei ole suutnud strateegias kokku leppida.

«Kohtuotsuste eel on tähtis, et meid nähtaks tugeva ja laialdaselt mobiliseerununa,» ütles protestiaktsiooni korraldava kodanikuühenduse ANC president Elisenda Paluzie.

Iseseisvuslaste leeri meeleolud ei meenuta enam aga kaugeltki kahe aasta tagust võitlusvaimu, mis viis 2017. aasta 1. oktoobri iseisvusreferendumi ja lühiajaliseks jäänud iseseisvuse väljakuulutamiseni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles