ÜRO peasekretär tõrjus Iisraeli plaane Jordani jõe oru osas

BNS
Copy
Antonio Guterres.
Antonio Guterres. Foto: AP/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres tõrjus kolmapäeval Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu sõnavõttu Jordani jõe oru osas.

Netanyahu lubas teisipäeval, et kavatseb valimisvõidu korral annekteerida Läänekaldal Jordani jõe oru.

Guterresi hinnangul oleks tegemist rahvusvahelise õiguse räige rikkumisega.

«Sellised sammud, kui need teostatakse, kujutaksid endast räiget rahvusvahelise õiguse rikkumist. Sellised sammud oleksid ühtlasi hävitavad läbirääkimiste võimalikule jätkamisele ning rahule ja stabiilsusele kogu regioonis. Samas need vähendaksid ka kahe riigi lahenduse elujõudu,» seletas Guterres.

Kui Netanyahu oma lubadused täide viib, saab neist ilmselt surmahoop kahe riigi lahendusele, mis on olnud pikka aega rahvusvaheliste jõupingutuste eesmärk. 

Iisraeli asundused paiknevad Läänekaldal niinimetatud C-sektoris, mis moodustab Läänekaldast umbes 60 protsenti ja hõlmab enamikku Jordani orust. 

Türgi ja Saudi Araabia taunisid kolmapäeval Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu viimast sõnavõttu ja nimetasid seda olukorra ohtlikuks pingestamiseks regioonis.

«Kuningriik peab seda äärmiselt ohtlikuks olukorra pingestamiseks, mis on suunatud Palestiina rahva vastu. Ühtlasi on tegemist ÜRO põhimõtete ja rahvusvaheliste seaduste räige rikkumisega,» edastas riiklik uudisteagentuur saudide seisukohta SPA.

Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu nimetas teisipäeval Netanyahu muu hulgas rassistiks seoses valitsusjuhi väljaütlemistega.

«Netanyahu annab ebaseaduslikke ja agressiivseid lubadusi enne valimisi rassistlikus apartheidiriigis,» kirjutas välisminister suhtlusvõrgustikus Twitter.

Saudi Araabia kutsus sõnavõtuga seoses ühtlasi kokku kokku Islamikoostöö Organisatsiooni (OIC) välisministrite kohtumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles