Pompeo: USA tahab käivitada regionaalse kaitsepakti Venezuela tõttu

Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Reuters / Scanpix

USA tahab pidada kõnelusi regionaalse kaitsepakti TIAR riikidega Venezuela küsimuses, teatas täna Washington. 

Palve Ameerikate-vahelise vastastikuse abistamise lepingu (TIAR) käivitamiseks tuli Venezuela opositsioonilt, ütles USA välisminister Mike Pompeo avalduses ning hiljem USA president Donald Trump Twitteri vahendusel. 

«Venezuela sõjaväe hiljutised sõjakad sammud suunduda Colombia piirile, samuti ebaseaduslike relvarühmituste ja terroriorganisatsioonide kohalolu Venezuela territooriumil näitavad, et (Venezuela president) Nicolás Maduro mitte ainult ei ohusta Venezuela rahvast, tema teod ohustavad Venezuela naabrite julgeolekut ja rahu,» ütles Pompeo. 

Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó on kuulutanud ennast Venezuela ajutiseks presidendiks ning ei tunnusta Madurot riigipeana. 

Pakti käivitamine on Maduro režiimi «üha destabiliseerivama mõju märgiks», ütles Pompeo. 

«Katastroofiline majanduspoliitika ja poliitiline repressioon annab jätkuvalt hoogu sellele pretsedenditule põgenikekriisile, mis on kurnanud valitsuste võimekust vastata,» ütles Pompeo. 

«Me ootame tulevasi kõrgetasemelisi kõnelusi TIAR-i osapooltega, tulles kokku, et kollektiivselt tegeleda Venezuelat haaranud ja üle selle piiride valgunud kollektiivse kriisiga ning kaaludes mitmepoolseid majanduslikke ja poliitilisi võimalusi,» ütles minister. 

Venezuela relvajõud teatasid teisipäeval, et alustasid 150 000 sõduri mobiliseerimist sõjaväeõppusteks Colombia piiril, süüdistades Colombiat sõjalise konflikti õhutamise vandenõus. 

Venezuela president Maduro süüdistas eelmisel nädalal Colombia valitsust, et see kasutab «sõja provotseerimiseks» sissirühmituse FARC liidrite otsust hüljata 2016. aasta rahulepe. 

Riikide vastastikused süüdistused said alguse pärast seda, kui FARC-i liidrid hülgasid kahe nädala eest rahuleppe ametlikult ja teatasid uuesti relvile asumisest. Seepeale teatas Colombia president Iván Duque kavatsusest dissidendid üles leida ning süüdistas Madurot neile «varjupaiga ja toetuse» andmises.

Venezuela parlament kiitis juulis heaks TIAR-i leppega taasühinemise, mis annaks juriidilise raamistiku mõne välisriigi sõjaliseks sekkumiseks. Riigi ülemkohus on parlamendi otsuse tagasi lükanud. 

Guaidót tunnustab riigi ajutise presidendina enam kui 50 riiki, sealjuures USA ning mitu TIAR-i leppe osapoolt. 

Leppe allkirjastasid algupäraselt külma sõja algusaastatel 23 riiki, kuid viis riiki lahkusid paktist 2012. aastal, kui neid juhtisid vasakpoolsed valitsused. Mehhiko distantseerus lepingust 2004. aastal. 

Boliivia, Ecuador, Nicaragua ja Venezuela põhjendasid oma lahkumist Ühendriikide keeldumisega asuda 1982. aastal Falklandi sõja ajal Argentina poolele. Nende hinnangul tähendas USA tegevusetus, et kaitsepakt on mõttetu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles