Pariis valmistub suureks ühistranspordistreigiks

Copy
Pariisi metroojaam suure ühistranspordistreigi eel.
Pariisi metroojaam suure ühistranspordistreigi eel. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Pariisi metroo ja teised ühistransporditöölised peatavad reedel oma masinad suureks ühepäevaseks streigiks, millega nad seisavad vastu president Emmanuel Macroni pensionireformile.

Reedel seiskub täielikult linna 16 metrooliinist 10 ning ülejäänutes piiratakse oluliselt liiklust, eriti tipptunnil. Bussidest ja trammidest sõidab vaid iga kolmas.

Paljud liiklejad ootavad tormijooksu elektriskuutrite ja jalgrattalaenutustele, mis on alates eelmisest aastast pealinnas nobedalt laienenud. 

Päevaks valmistuvad ka firmad. Näiteks loodab USA transpordihiid Uber inimeste südameid võita ning pakub igale kliendile kahte tasuta 15-minutilist sõitu. Transpordifirma RATP teatas, et annab elektriliste mopeedide võrgu Cityscoot klientidele 30 tasuta sõiduminutit.

Macron lubas 2017. aastal valimiskampaania ajal, et ei puutu praegust ja enamikele töölistele kehtivat pensionivanust 62 aastat.

Kuid reformi juhtiv Jean-Paul Delevoye on välja käinud punktide süsteemi, mis sisuliselt võtaks paljudelt töölistelt parimad pensionid. Kõige vastuolulisem on ettepanek teha täispension saadavaks alles 64 aastasele inimesele. Varem pensionile minejad peavad leppima väiksema pensioniga.

Valitsus peab praegu ametiühingutega konsultatsioone, kuid tahab, et parlament hääletaks reformi üle kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles