USA kongress kutsus Khalilzadi Talibani-kõneluste kohta aru andma

Copy
USA esindajatekoja välissuhete komitee demokraadist esimees Eliot Engel sellel 30. aprillist pärineval fotol.
USA esindajatekoja välissuhete komitee demokraadist esimees Eliot Engel sellel 30. aprillist pärineval fotol. Foto: Jacquelyn Martin/AP/Scanpix

USA kongress andis neljapäeval riigi eriesindajale Afganistani rahuläbirääkimistel Zalmay Khalilzadile käsu tulla esindajatekoja komitee ette Talibaniga peetud kõneluste kohta tunnistusi andma. 

Demokraatide enamusega esindajatekoja välissuhete komitee esimees Eliot Engel kutsus Khalilzadi tunnistusi andma 19. septembril. 

Kongressi õiguslikult siduv korraldus tuleb viis päeva pärast seda, kui USA vabariiklasest president Donald Trump tühistas enneolematu planeeritud kohtumise Talibani liidrite ja Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga Camp Davidis ja katkestas vähemalt aasta kestnud kõnelused islamiliikumisega. President põhjendas seda USA sõduri surmasaamisega eelmisel nädalal Talibani käe läbi.

Esmaspäeval kuulutas Ühendriikide riigipea läbirääkimised surnuks. 

Engel ütles esindajatekoja välissuhete komitee esimeses tunnistajakutses alates jaanuarist, et Trumpi valitsus on keeldunud kuude kaupa vastamast seadusandjate taotlustele jagada Talibaniga peetavate kõneluste kohta rohkem infot. 

«Üle 2000 Ameerika sõduri on Afganistanis surma saanud ja mul on kõrini sellest, et administratsioon hoiab kongressi ja Ameerika rahvast pimeduses rahuprotsessi ja selle koha pealt, kuidas me kavatseme selle pika sõja lõpetada,» lausus Engel avalduses. 

«Me peame kuulma otse administratsiooni Afganistani eriesindajalt, et saada aru, kuidas see protsess rööbastelt maha jooksis,» sõnas komitee esimees. 

USA välisministeerium ei ole veel vastanud, kas Khalilzad kavatseb kohustuslikule kutsele alluda. Trumpi valitsusametnikud on pikaajalist tava rikkudes kongressi kutseid varem korduvalt ignoreerinud. 

Khalilzad pidas Talibani esindajatega Katari pealinnas Dohas üheksa läbirääkimisvooru. 

Veel möödunud nädalavahetuseni hellitati lootust, et USA ja Talibani rahukõnelustel saavutatakse varsti kokkulepe ja suurem osa Ameerika sõdureist lahkub Afganistanist. Leppe järgi pidi USA järk-järgult vähendama oma sõdurite arvu Afganistanis ning Taliban pidi lubama, et ta hoiab teised äärmusrühmitused Afganistanist väljas.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Morgan Ortagus ütles kolmapäeval, et Khalilzad jätkab ametis ning on naasnud Washingtoni, kuid läbirääkimised Talibaniga on praeguseks lõpetatud. 

Trump on viimastel päevadel laskunud Talibaniga sõnasõtta. Võitlust jätkata lubanud islamiliikumine hoiatas neljapäeval Trumpi, et Ühendriikide liider ei ole aru saanud «mis sorti riigiga tal tegemist on».

«Tema nõunikud peaksid selle talle selgeks tegema ja tutvustama talle Afganistani - impeeriumide surnuaeda,» lausus Talibani pressiesindaja Zabihullal Mujahid. 

Trump praalis 11. septembri terrorirünnakute aastapäeval, et USA üksused rünnanud «viimase nelja päeva jooksul... meie vaenlast kõvemini kui eales varem ning see jätkub».

Pühapäeval ütles välisminister Mike Pompeo, et USA sõdurid olid tapnud ainuüksi viimase 10 päeva jooksul üle tuhande talibi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles