Trump muutis meelt: USA eraldab Ukrainale siiski kopsaka julgeolekuabi (6)

Copy
Ukraina relvajõudude BMP-1 jalaväe lahingumasin ja sõdurid õppusel Sea Breeze.
Ukraina relvajõudude BMP-1 jalaväe lahingumasin ja sõdurid õppusel Sea Breeze. Foto: Igor Maslov / Sputnik / Scanpix

Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi administratsioon teatas, et vabastab ajutiselt külmutatud julgeolekuabi Ukrainale.

Augusti lõpus otsustas valitsus, et külmutab 250 miljoni USA dollari suuruse julgeolekuabi, hoolimata hoiatustest, et see raha on Venemaa agressiooni tõrjumiseks ülimalt oluline.

Külmutatud raha vabastamisest teatati enne USA senati istungit, kus mõlema partei saadikutel oli plaanis presidenti Ukraina julgeolekuabi külmutamise eest teravalt kritiseerida, kuna Kongress oli raha eraldamisele varasemalt juba oma heakskiidu andnud. Trumpi süüdistati julgeolekuabi külmutamise järel katses Venemaaga suhteid siluda.

Vladimir Putin (vasakul) kohtumas Donald Trumpiga G20 tippkohtumisel Jaapanis. 
Vladimir Putin (vasakul) kohtumas Donald Trumpiga G20 tippkohtumisel Jaapanis. Foto: RUSSIAN PRES. PRESS OFFICE / HANDOUT / EPA / Scanpix

Trumpi administratsiooni allikas kinnitas Politicole eile, et raha on vabastatud. Samas ei antud teavet selle kohta, milliseid tulemusi tõi nn kulutuste ülevaatamine, mis oli raha külmutamise ajendiks.

Senaator Dick Durbin ähvardas, et Trump võidakse sundida raha siiski eraldama ning mitmed vabariiklastest senaatorid, kaasa arvatud Trumpi oluline liitlane Lindsey Graham, ütlesid, et toetavad selles küsimuses demokraate. Louisiana vabariiklasest senaator John Kennedy teatas: «Me toetame Ukrainat. Punkt. Arutelu lõpp.»

Samuti ei leidnud Trump toetust Pentagonist. Eelmisel kuul ütles üks kõrge kaitseministeeriumi ametnik, et Ukraina julgeolekuabi on üle vaadatud ning Pentagoni poolt heakskiidu saanud.

USA demokraadid algatasid sel nädalal uurimise selle kohta, kas abi külmutamine oli seotud Trumpi isikliku advokaadi Rudy Giuliani katsetega panna Ukraina valitsus uurima endise asepresidendi ja praegu demokraatide presidendikandidaadiks pürgiva Joe Bideni poja äritegevust.

Demokraatliku Partei kongresmenid Adam Schiff ja Elijah Cummings kirjutasid sel nädalal avaldatud kirjas, et Trump ja Giuliani tegutsesid ilmselt väljaspool diplomaatilisi kanaleid, et mõjutada Ukraina valitsust ja alustada kaht poliitilise taustaga uurimist, tuues ettekäändeks väidetava korruptiivse tegevuse.

Venemaa annekteeris 2014. aastal ebaseaduslikult Krimmi ning alustas Kremli-meelsete mässuliste toetamist relvakonfliktis Ukraina valitsusvägedega Ida-Ukrainas. Ukraina peab USA sõjalist abi oma relvajõudude tugevdamise ja Venemaa agressiooni ohjamise juures elutähtsaks.

«Rohelised mehikesed» Krimmis 2014. aastal. 
«Rohelised mehikesed» Krimmis 2014. aastal. Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Scanpix

RFE/RLi korrespondendi sõnul oli eilne teade julgeolekuabi vabastamisest Kiievi ametnikele suureks kergenduseks.

Ukraina kulutas 2017. aastal kaitsele umbes 5,2 miljardit dollarit, seega USA poolt antav 250 miljoni dollari suurune toetus tähendab umbes viie protsendi suurust lisaraha.

Lisaks valmistub USA välisministeerium Politico teatel eraldama Ukrainale veel 141,5 miljonit dollarit, et arendada sõjalist võimekust ning tagada turvalisus Mustal merel. Välisministeeriumi rahastus võib Ukrainani jõuda juba selle kuu lõpuks, aga see pole välisministeeriumi teatel otseselt seotud relvastuse müügiga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles