Kuidas leinalilli teadlikumalt valida

Copy
Foto: Interflora

Elus on sündmusi, mida keegi ei oota! Üheks selliseks on matused. Sellegipoolest tuleb kogu jõud kokku võtta ja kadunuke väärikalt ära saata. Interflora põhjalik matuselillede kataloog on abiks leinakimpude, pärgade ja kirstuseadete valimisel.

Olgu tegu lähedase inimese, sõbra, töökaaslase või koostööpartneri kaotusega, pähe tuleb hulgaliselt mõtteid ja küsimusi, mida sellises olukorras tegema peaks. Kes peaks helistama lahkunu lähedastele, kas kaastundeavaldus saata eraviisiliselt või ettevõtte poolt, millised matuselilled tellida, kas tööl peaks tegema väikese leinaseisaku või muud moodi reageerima?

„Meie ühiskonnas surmast väga ei räägita ja nii ei oska me ka leinata,“ räägib psühhoterapeut Kadi Kütt, kuidas lahkunu lähedal seisvad inimesed tunnevad end sageli ebamugavalt ega tea, mida suure kaotusvaluga peale hakata. Leinaja rääkima julgustamine, kuulamine ja abikäe pakkumine on tegelikult parim, mis teha saab. Lihtsad asjad, millega me kõik toime tuleme ka teistes keerulistes olukordades sõpradele-kolleegidele toeks olles!

Ehkki leinaajal napib energiat ja jaksu, aitab matuse korraldamine psühhoterapeut Kadi Küti sõnul leinaga paremini toime tulla.

Tööl tasuks kaardistada erinevad tegevused nagu kaastundeavalduse lehte panek, leinakimbu või matusepärja tellimine koos leinalindi ning tekstiga, matusetalitusel osaleja väljavalimine.

„Kui organisatsiooni või asutuse kontoris on sisse seatud kasvõi väike nurk lahkunu foto, küünla ja kauni lilleseadega, on inimestel koht, kus lahkunud kolleegiga hüvasti jätta ja südamest kurvastada,“ toob ta näite võimalikust leinatalitusest.

„Kõikide vajalike toimetuste läbiviimine nagu pärja ja leinaseadete valimine või pärjalindi teksti läbimõtlemine aitab lahkunut meenutada, leppida tema saatusega ja anda talle koht oma südames. Selle kaudu saame justkui öelda lahkunule seda, mis eluajal jäi ütlemata,“ lausub ta.  Samuti aitab see leinajal enda hingevalu ja üles-alla pendeldavate tunnetega paremini hakkama saada.

Värviline või valge leinakimp?

Tihti tulevad inimesed lillepoodi ja on nõutud, mida valida. Nad räägivad küll palju, milline inimene kadunu oli ja mis lilli ta armastas, aga pelgavad peale valgete matusekimpude midagi muud tellida,“ räägib Interflora lilleseadja Katri Liiva inimesi valdavatest hirmudest.

Tema sõnul on aga juba praegu näha muudatusi inimeste eelistustes, sest meieni jõuavad meedia vahendusel ja ka väljaspool Eestit matusetalitusel osalenute kogemused, mille järgi matusetalituse korraldamisel lähtutakse rohkem inimese olemusest ning tema soovidest.

„Kui mulle räägitakse, kui särav, värvikas ja ekstravertne inimene eluajal oli, siis ma soovitan kogu stilistikas sellega arvestada,“ toob Katri Liiva näiteid, kuidas kauneid Interflora punaseid ja kollaseid kirstuseadeid, pärgi, peielauaseadeid üheks tervikuks siduda.

Floristi sõnul on leinajad väga erinevad, mõni soovib kõiges kaasa rääkida, teine tahab aga süübida rahulikult matusekataloogi ja sealt ise valida.

„Sellepärast me tegimegi spetsiaalse leinatoodete kataloogi, kuhu koondasime inimtüüpide järgi erinevad võimalused leinakimpude, pärgade, peielauaseadete tegemiseks, aga ka luuletused leinalintidele.“

Valida saab erinevate matuseseadete stiilide vahel: tagasihoidlik, värvikas, looduse armastaja, romantik ning nooruslik. Floristid on valiku tegemisel igati toeks ja aitavad kõikides küsimustes. Põhjalikust, rohkete piltide ja stiilinäidetega kataloogist leiab veel muidki kasulikke nõuandeid, mida matuse korraldamisel silmas pidada. Kataloogiga saab tutvuda nii Interflora lillepoodides, kui ka kodulehel.

Florist Katri Liiva nõustub Kadi Kütiga, et matusetalituse korraldamises aktiivselt kaasalöömine aitab inimestel kaotusega kaasnevast šokist ja hingevalust läbi tulla, et seejärel elus edasi liikuda. Pakuvad ju lilled oma iluga meile lohutust nii heas kui halvas!

Pildid: Interflora Leinalillede- ja seadete kataloog

Copy
Tagasi üles