Leht: Türgi uputab tammiprojekti tõttu iidse linna

Copy
Türgi kaguosas Hasankeyfis teisaldati tammiprojekti tõttu kõrgemale kohale sajanditevanune Artuklu saun, mis kaalub 1600 tonni.
Türgi kaguosas Hasankeyfis teisaldati tammiprojekti tõttu kõrgemale kohale sajanditevanune Artuklu saun, mis kaalub 1600 tonni. Foto: AFP / Scanpix

Türgi võimud on otsustanud ohverdada Tigrise jõele hüdroelektrijaama rajamise nimel riigi kaguosas Süüria piiri lähedal asuva iidse Hasankeyfi linna, kirjutab Briti ajaleht Guardian.

Türgi kaguosas Batmani provintsis asuv 3000 elanikuga väikelinn kaob, kui jõevesi Ilisu projektiga üles paisutatakse. Linnas on arvukalt ajaloolisi mälestusmärke, haudu ja kirikuid, mis kõik vee alla jäävad.

Linnaelanikele on antud lahkumiseks aega oktoobrini. Neil tuleb kolida lähedusse ehitatud linna, mida kutsutakse uueks Hasankeyfiks.

Mõned kohalikud elanikud on olukorraga leppinud ja loodavad, et projekt toob piirkonna majandusele kasu, paljud on aga kultuuripärandi hävimise pärast mures. Hasankeyfi uputamise vastu protestivad ka keskkonnakaitseorganisatsioonid.

Valitsuse väitel on kõik Hasankeyfi mälestised päästetud, kõrgemale kohale on kolitud ka 1600 tonnine Artuklu saun ja 14. sajandist pärineva aijubiidide mošee jäänused.

Euroopa Inimõiguskohus lükkas veebruaris tagasi aktivistide taotluse projekti peatamiseks, leides, et kultuuripärandi kaitsmine ei ole universaalne õigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles