Lavrov: Süüria sõda on läbi (11)

Postimees
Copy
Ihsemi linn Idlibi provintsis.
Ihsemi linn Idlibi provintsis. Foto: AP/Scanpix

Venemaa välisminister Sergei Lavrov väitis intervjuus ajalehele Trud, et sõda Süürias on läbi ning riik naaseb rahu poole. Ministri sõnul on riigis vaid mõned piirkonnad, kus esineb pingeid.

Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: Sergei Bobiljev/TASS/Scanpix

«Süüria sõda on tõesti läbi. Riik naaseb järk-järgult rahuliku elu juurde. Süüria valitsuse poolt mitte kontrollitavatel aladel on mõned pingekolded, näiteks Idlibis ja Eufrati jõe idakaldal,» väitis minister.

Lavrov väitis, et Süüriale tuleb pakkuda humanitaarabi ning arendada poliitilisi protsesse kriisi lahendamiseks, et saavutada pikaajaline stabiilsus nii riigis kui ka kogu Lähis-Idas.

Venemaa teod Süürias räägivad aga välisministri sõnadele vastu ning sõja lõppu ei ole veel märgata.

Augusti viimasel päeval diktaator al-Assadi poolt Idlibis de-eskalatsioonitsoonis välja kuulutatud ühepoolne relvarahu jõudis kesta 10 päeva.

Sel ajal peatasid Venemaa ja Süüria intensiivsed õhurünnakud piirkonnas, kuigi esines tulevahetusi ja anti kaudtuld.

Sel nädalal alustasid Süüria ja Venemaa Idlibis aga uusi õhurünnakuid. Kuigi Moskva väitis, et Süüria ega Venemaa polnud de-eskalatsioonitsooni pommitamisega seotud, rääkisid kohalikud aktivistid ja mässulised teist juttu.

Reutersi teatel sõnas Jaish al-Nasri mässuliste kõneisik, et esimesed relvarahu-järgsed rünnakud pani teisipäeval toime just Venemaa. Kui algselt polnud selge, kas teisipäevane rünnak on uue õhurünnakute laine alguseks, siis Venemaa ja Süüria lennukid külvasid kaost ka ülejäänud nädala jooksul.

Eile Idlibi provintsis Venemaa ja Süüria poolt korraldatud õhurünnakutega võeti esmalt sihikule kool ja haigla. Kohaliku ajakirjaniku poolt Twitterisse postitatud teate kohaselt tappis ründelennuk Su-24 koolist koju teel olnud lapse.

Täna on Süürias toimuvat jälgivate aktivistide teatel vähemalt neljas erinevas kohas õhurünnakute ning raketi- ja suurtükitule tagajärjel tsiviilisikud viga saanud. Sihikule on võetud piirkonnas asuvad külad ja farmid.

Relvarahu säilitamisega pole Idlibis edu saavutatud. Augusti alguses kuulutatud relvarahu kestis kolm päeva, kuid seejärel alustas Venemaa poolt toetatud Süüria armee pealetungi. Augusti viimasel päeval välja kuulutatud relvarahu kestis kümme päeva.

Idlibi provints on viimane suurem piirkond Süürias, mis on endiselt mässuliste käes. Aprillis alustatud pealetungi käigus on hukkunud sadu tsiviilisikuid.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles