Modit argpüksiks pidav Pakistani liider lubas Kashmiri ÜRO-s tõstatada

Copy
Pakistani peaminister Imran Khan reedel Kashmiri Pakistani poole pealinnas Muzaffarabadis toetajatele kõnet pidamas.
Pakistani peaminister Imran Khan reedel Kashmiri Pakistani poole pealinnas Muzaffarabadis toetajatele kõnet pidamas. Foto: AAMIR QURESHI/AFP/Scanpix

Pakistani peaminister Imran Khan nimetas reedel oma India ametivenda Narendra Modit argpüksiks ja lubas tõstatada New Delhi otsuse vaidlusaluselt Kashmirilt autonoomia tühistada järgmisel nädalal ÜRO Peaassambleel. 

Khan hoiatas Kashmiri Pakistani poolel umbes kolmele tuhandele toetajale peetud kõnes, et Modi valitsuse samm Kashmiri eristaatuse tühistamisest toob kaasa vaidlusalusest Himaalaja piirkonnast palju kaugemale minevad tagajärjed. 

«Kui te edastate 200 miljonile India moslemile sõnumi, et India kuulub ainult hindudele, lükkate te nad vägivalla teele,» hoiatas Pakistani peaminister. 

«Eriti tahan edastada siit teile, Narendra Modi, sõnumi, et ainult argpükslik mees suruks rahvast maha» viisil, nagu India on Kashmiris teinud, lausus Khan. 

Ta lubas osaleda järgmisel nädalal ÜRO Peaassambleel ja «Jumala tahtel Kashmiri rahvale mitte pettumust valmistada». «Ma esitan seal seisukoha, mida keegi pole varem esitanud.» 

Khan kordas ka oma varasemaid kinnitusi, et Pakistan ei taha uuesti Indiaga sõtta minna, kuid kavatseb vastata igale vaenulikule sammule. 

India tühistas 5. augustil põhiseaduse sätte, mis tagas Kashmirile poolautonoomse staatuse. Rahutuste ärahoidmiseks viidi piirkonda suur väekontingent, 4. augustil kehtestati komandanditund, mobiiliside ja internetiühendus on suuremas osas piirkonnast tänini ära lõigatud.

Pakistan on reageerinud India Kashmiri eristaatuse tühistamisele diplomaatiliste ponnistustega otsuse tagasi pööramiseks. Islamabad on vastuseks India käigule saatnud riigist välja India suursaadiku, viinud diplomaatilised suhted madalamale tasemele, peatanud kahepoolse kaubanduse ja piiriülesed transporditeenused

Kashmir on India ja Pakistani vahel jagatud alates 1947. aastast, mil riigid Briti võimu alt iseseisvusid, kuid mõlemad peavad kogu Himaalajas asuvat piirkonda enda omaks. Riigid on pidanud Kashmiri pärast maha kaks sõda.

Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi süüdistas teisipäeval Indiat Kashmirist maailma suurima vangla tegemises. 

Pakistani välisministri sõnul meenutab piirkond Rwandat, Srebrenicat, rohingjasid ja Gujarati pogromme.

Qureshi süüdistab Indiat rohkem kui 6000 inimese kohtuta vahistamises ja väidab, et paljud neist on viidud teiste India piirkondade vanglatesse. India sõdurid piinavad inimesi avalikult ja häbi tundmata, lisas ta Kashmirist tulnud teadetele viidates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles