Itaalia lubas pärast EL-i riikide kokkulepet migrandid päästelaevalt Lampedusa saarele

Copy
Migrandid Vahemerel abiorganisatsiooni SOS Méditerranée päästelaeva Ocean Viking pardal sellel 12. septembrist pärineval fotol.
Migrandid Vahemerel abiorganisatsiooni SOS Méditerranée päästelaeva Ocean Viking pardal sellel 12. septembrist pärineval fotol. Foto: Fernando Brito/AFP/Scanpix

Itaalia nõustus pärast Euroopa Liidu riikide vahel saavutatud kokkulepet migrantide vastuvõtmises lubama 82 päästelaeval Ocean Viking viibivat migranti Lampedusa saare sadamas maale, teatas laeva operaator heategevusorganisatsioon SOS Méditerranée laupäeval.

«Itaalia, Prantusmaa, Saksamaa, Portugal ja Luksemburg jõudsid kokkuleppele, millega migrandid lubatakse maale,» teatas Prantsuse siseminister Christophe Castaner Twitteris. «Nüüd tuleb saavutada kokkulepe ajutises Euroopa mehhanismis.»

Oma teisel missioonil viibiv Ocean Viking oli pendeldanud Malta ja Itaalia vahel viimased kaks nädalat migrante maale lubava sadama otsinguil. 

Abiorganisatsioon Piirideta Arstid (Médecins Sans Frontières), mis haldab Ocean Vikingit koos SOS Méditerranée´ga, teatas, et Lampedusas maale lubatud migrantide rühm koosneb 58 mehest, kuuest naisest ja 18 lapsest. 

Esimesel missioonil päästis Ocean Viking 356 migranti. 

Itaalia üritab luua süsteemi, mis jagaks Vahemerelt päästetud põgenikud automaatselt Euroopa riikide vahel ära, teatas Itaalia meedia neljapäeval.

See teeks lõpu juhtumipõhistele läbirääkimistele selle üle, missugune riik peaks võtma vastu teel Põhja-Aafrikast Euroopasse merelt päästetud migrandid, mille tõttu peavad päästetud sageli päevi laevadel oma saatust ootama.

Prantsusmaa ja Saksamaa on uue süsteemi heaks kiitnud, kirjutasid ajalehed Repubblica ja Stampa. Nende andmetel võivad süsteemiga liituda ka Luksemburg, Malta, Portugal, Rumeenia ja Hispaania.

Repubblica andmetel on Prantsusmaa ja Saksamaa valmis võtma kumbki vastu 25 protsenti Vahemerelt päästetutest. Itaalia võtaks 10 protsenti - teistest vähem, sest ta on juba andnud peavarju kümnetele tuhandetele meritsi saabunutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles