Mida sõid inimesed üheksa sajandit tagasi ja mida 90 aastat tagasi?

Copy
Sõir savikausis.
Sõir savikausis. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Eesti Rahva Muuseum kutsub septembris kolmele toiduteemalisele päevale, kus näidatakse ajaloo ja söömistavade põnevaid seoseid.

Esimene on keskaja toidu seminar, mis algab teisipäeval, 17. septembril kell 16.15 Tartus Jakobi 2–217.

Selgunud on, et 12. ja 13. sajandi elanike toidulauda iseloomustavad teatud soo- ja vanusepõhised toitumisharjumused.

Ester Oras
Ester Oras Foto: MARGUS ANSU

Millised need täpsemalt on ja kuidas üldse keskaja inimeste toitumise kohta infot kogutakse, saab teada seminaril, kus räägib Tartu ülikooli analüütilise keemia vanemteadur arheokeemik Ester Oras. Et muistset toitumist kuidagi tuvastada, selleks on omavahel kombineeritud savinõudesse ladestunud lipiidide, inimluude isotoopide ning taimejäänuste uuringud.

Värsketest tulemustest võibki välja lugeda, et näiteks Kukruse 12. ja 13. sajandi elanike toidulauda iseloomustavad teatud soo- ja vanusepõhised toitumisharjumused.

Sõirategu

Vana Võromaa maitsete päev leiab ERMis aset 18. septembril.

Nimelt kannab sel aastal Eesti toidupiirkonna tiitlit Vana Võromaa. Päev algab Jakob Hurda saalis kell 10 konverentsiga, kõnelevad nii ERMi kui ka Võro Instituudi ettekandjad, osaleda saab arutelus toidutootjate võimaluste ja probleemide üle.

Päeva teiseks pooleks võib registreeruda töötubadesse, kus saab õppida sõirategu, aedviljade ja metsaseente hapendamist ning muudki. Põnevatele ettekannetele ja õpitubadele lisaks linastuvad filmikatkendid Võrumaa toidupärandist.

1930. aastate head retseptid

Pille Petersoo
Pille Petersoo Foto: TAIRO LUTTER

Kolmas üritus leiab aset ERMis 27. septembril kell 15–17.

Gustav Ränga auditooriumis saavad huvilised osa Eesti toiduportaali Nami-Nami juhi Pille Petersoo õpitoast «Uued tuuled toidulaual. Retsepte 1930. aastate ajakirjadest ja vihikutest».

Esimene ja teine üritus on osalejatele tasuta, 1930. aastate õpituba maksab aga kuus eurot inimese kohta.

Eesti Rahva Muuseum tähistab nende kolme päevaga Eesti toidu kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles