Kuidas Bruce Lee Eesti võitlusspordi maailmakaardile viis

Copy
Foto: Eesti Sportliku Ja Traditsioonilise Wushu Föderatsioon MTÜ

Eestis harrastatakse kõrgel tasemel spordiala, millest palju ei teata ning mille harrastajatel pole isegi treeningruumi. Wushu kungfu pole Eestis ehk kuigi laialdaselt tuntud, kuid maailmas säravad Eestist pärit wushu kungfu-sportlased poodiumitel sageli.

Priit Kõrve on mees nagu orkester – kiropraktik, wushu kungfu-treener ja koolitaja, võistluste korraldaja, spordiala föderatsiooni president, abikaasa, kahe lapse isa. Kindlasti võiks siia loetellu veel rolle lisada. Ta on võtnud oma südameasjaks arendada Hiina võitluskunsti nii siin- kui sealpool piiri.

„Võiks öelda, et olen filmide ohver,“ kirjeldab Kõrve oma teekonda wushu juurde,

„80ndate lõpus ja 90ndate alguses vallandus Eestis võitluskunstifilmide laviin ja eks aeg ise oli ka selline, kus enesekaitseoskused võisid osutuda väga vajalikuks. Tõenäoliselt Bruce Lee ja teised tuntud näitlejad tekitasid asja vastu huvi ning kui sain teada, et Tallinnas õpetab Lev Kim kungfu’d, otsasin minna proovima. Üks sõber oli ise lausa akna taga näinud, kuidas õpilased saltosid hüppasid ja nii saigi asi otsustatud – tuleb minna.“ Kiiresti jõudis huvi harrastamise vastu millekski suuremaks ning 1995. aastal alustas Priit juba teiste treenimist.

Foto: Eesti Sportliku Ja Traditsioonilise Wushu Föderatsioon MTÜ

Teel tippu

Sellest alates on Kõrvel ette näidata muljet avaldavad saavutused nii võistlustel kui spordiala edendamisel. „2005.aastast, kui sai loodud Eesti Sportliku ja Traditsioonilise Wushu Föderatsioon, hakkasin tegelema võistluste korraldamisega. 2010. aastal astusime minu eestvedamisel Euroopa (EWUF) ja Maailma Wushu Föderatsioonide (IWUF) liikmeks ja osalesime Türgis EWUFi aastakongressil,“ loetleb ta samme, mis aidanud Eestil wushu- maailmas kanda kinnitada. Eestile on antud sellest saadik au korraldada nii Euroopa wushu- meistrivõistlus, aga ka Euroopa täiskasvanute ja juuniorite meistrivõistlus.

21. septembril leiab Sõle Spordikeskuses aset Eesti‒Hiina sõprusvõistlus, mida toetab Hiina saatkond ja kus osaleb üle saja sportlase Eestist, Lätist, Leedust ja Hispaaniast. Esimest korda toimuvad võistlused uuel standarditele vastaval vaibal, mille kinkis Hiina saatkond Hiina Rahvavabariigi 70. aastapäeva puhul. „Huvilised saavad kell 13.00 tulla vaatama,“ julgustab Kõrve uusi huvilisi alaga tutvuma. Avamisel on kohal Hiina suursaadik H.E. Mr. L Chao ja Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

Foto: Eesti Sportliku Ja Traditsioonilise Wushu Föderatsioon MTÜ

Perekondlik hobi ja edu

 Priit ei tegele wushu kungfu-võitluskunstiga peres üksi. Sellest on võlutud nii tema naine kui tütar. „Oma naisega tutvusin, kui ta tuli minu treeningutele Õismäel,“ meenutab Priit, „sealt arenes asi edasi ja 2001. aastal sündis meil tütar Anete Kõrve, kes on praeguseks wushu kungfus juba ületanud oma ema ja isa tulemusi, tuues Euroopa meistrivõistlustelt üle 10 medali eri vanuseklassides ja kategooriates,“. Kõrve usub, et kehv on see meister, kellest tema õpilased paremaks ei kasva. Seega teeb tütre edu teda eriti õnnelikuks. Hiljuti lisandus perre ka väike poeg. Eks aeg näitab, kas ka temast kasvab wushu-meister.

Pisipere kasvatamise kõrvalt ei kavatsegi Kõrved puhata. 2019. aasta Euroopa meistrivõistlused Moskvas on järgmine suur võistlus, kuhu Priit minna plaanib. Teekond sinna ei ole aga lihtne. „Loodan, et leiame piisavalt aega ja võimalusi sportlaste ettevalmistamisel. Kui ei õnnestu leida kohta, kus oma uut võistlusvaipa koos alusega ülesse panna, peame tegema korra kuus treeninguid Riias, kus on analoogne varustus üles pandud. Lisaks tahaks lähima paari aasta jooksul proovida sekkuda MM-medali konkurentsi, aga selleks läheb vaja palju tööd nii treeneritel kui sportlastel,“ on Priidul eesmärk selge.

Foto: Eesti Sportliku Ja Traditsioonilise Wushu Föderatsioon MTÜ

Kellele sobib wushu?

Wushu kungfu’ga saavad tegeleda eri vanuses inimesed. Kes tahab, saab osaleda kontaktaladel ning kes seda ei soovi, on võimalik treenida vorme ehk taolu’sid nii rusikastiile kui relvadega (mõõgad, kaikad, odad jne). Vanematele inimestele sobib taijiquan.

21.09.19 Sõle Spordikeskuses toimuval Eesti‒Hiina sõprusele pühendatud võistlusel on vanim osaleja sündinud 1940. aastal. 79-aastane võistleja osaleb veteranide arvestuses taiji- kavaga, treeneriks Sergey Belov.

Copy
Tagasi üles