Tai oma Greta Thunberg: väike Lilly peab Bangkokis sõda plasti vastu (1)

Sophie Deviller
Copy
12-aastane Ralyn Satidtanasarn, tuntud oma hüüdnimega Lilly, sõitmas aerulaual Bangkoki kanalil, õngitsedes räpasest veest välja plasträmpsu.
12-aastane Ralyn Satidtanasarn, tuntud oma hüüdnimega Lilly, sõitmas aerulaual Bangkoki kanalil, õngitsedes räpasest veest välja plasträmpsu. Foto: Mladen ANTONOV / AFP / Scanpix

Koolist poppi tehes libiseb väike Lilly oma aerulaual piki räpast Bangkoki kanalit, õngitsedes veest välja rämpsu ja püüdes nii vähehaaval koristada Taid, kus keskmine inimene kasutab iga päev kaheksat kilekotti.

«Ma olen laps sõjas,» lausub rõõmsameelne 12-aastane tüdruk pärast tunnipikkust sõitu, mille jooksul ta korjab kanalist välja seda ummistavaid purke, kotte ja pudeleid. «Ma püüan jääda optimistlikuks, aga ma olen ka vihane. Meie maailm on kadumas.»

Tai on maailma suuruselt kuues ookeanide saastaja ning plastik on selles tõsiseim nuhtlus. Olgu siis tegemist tänavatoidu, kohvi või poest söögikraami kaasa ostmisega, tailased kasutavad inimese kohta aastas 3000 ühekordset kilekotti – seda on 12 korda rohkem kui Euroopa Liidu elanikud.

Juunis sai Lilly oma esimese võidu: ta veenis Bangkoki suurt supermarketite ketti Centralit peatama kilekottide jagamist oma kauplustes ühel päeval nädalas.

«Ma ütlesin iseendale, et kui valitsus mind ei kuula, tuleb rääkida otse nendega, kes levitavad kilekotte ning veenda neid seda lõpetama,» selgitab tüdruk.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles