IKEA uus kataloog on pühendatud uutele algustele nii elus kui kodus

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
IKEA uus kataloog.
IKEA uus kataloog. Foto: Optimist

IKEA on katalooge välja andnud juba aastakümneid, kuid selle aasta kataloog on keskkonnasõbralikum kui kunagi varem – näiteks katsetati uusi tehnoloogiaid ning loovmeeskonna menüü koosnes vaid taimetoidust.

Jätkusuutlikkus ning loodusvarade säästmine on IKEA igapäevatöös olulisel kohal. «Kasutame võimalikult palju taaskasutatavaid materjale, loome tooteid, kus jätkusuutlikkusele pannakse rõhku juba tootearenduse algfaasis ning kasutame digitaalseid kliendikaarte. Samas suunas liigume ka oma kataloogiga,» sõnas IKEA Tallinna väljastuspunkti juht Aleksejs Mihailovs.  Ta lisas, et tänasest on digikataloog kättesaadav ka IKEA Eesti kodulehel ning veebilehel registreerunud kasutajad saavad tooteid otse kataloogist osta.

Tänavuse IKEA kataloogi valmimisele Älmhultis Rootsis aitas aasta vältel kaasa üle 500 professionaali – disainerid, fotograafid ning arvutigraafikud üle kogu maailma.  Uus väljaanne on koostatud IKEA rahvusvahelise uuringu «Elu kodus» põhjal, millele vastas üle 20 000 inimese. Uuringu eesmärk oli selgitada välja, millised on inimeste koduga seotud unistused ja väljakutsed ning pakkuda ideid ja lahendusi, kuidas unistusi täita ja väljakutseid ületada. Kataloog avaldati 38 keeles.

Jätkusuutlik lahendus – lõunasöök fotodelt

Rootsi mööbligigandi jaoks on lisaks uute tehnoloogiate kasutuselevõtule oluline oma töö käigus ka looduse eest hoolt kanda ning panustada seeläbi jätkusuutlikkusse ja avatud kultuuriruumi arengusse. Sel põhjusel võeti kataloogi loomisel kasutusse ka tavapärasest ebatavalisemad töövõtted. Näiteks kataloogi fotodel olev toit serveeriti tiimile lõunasöögiks.

«Nii modernsete töövõtete kasutamine kui loodusvarade säästmine on muutnud ka meie tööpõhimõtteid: tavapärased kahepäevased koosolekud muutsime virtuaalkoosolekuteks, töögrupid sõid taimetoitu ning sisekujunduslahendused jäädvustati ühe kaadriga, misjärel muutis 3D graafiline disainer need igale sihtriigile sobivaks. Kõik sellised muutused töökultuuris on olulised, sest need aitavad kaasa kliimamuutuste ohjamisele ning tootmiskulude vähendamisele,» lisas Mihailovs. Ta lisas, et kataloogi loomisel peeti oluliseks, et kataloog edastaks fotode kaudu ka IKEA väärtusi. Näiteks leiab kataloogist eri rassi, vajaduste ning kodudega fotod, mille eesmärk on peegeldada päris kodust elu. 

«Kasutasime kataloogis modellidena eri rahvusest ning rassist inimesi. Näiteks kasutati kataloogi fotodel esmakordselt Downi sündroomiga modelli ning eri riikide IKEA töötajaid,» selgitas Tallinna väljastuspunkti juht, lisades, et ettevõtte jaoks on üheks olulisemaks väärtuseks avatus ja sallivus.

Digitaalne kataloog on leitav veebilehelt www.ikea.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles