Alates nüüdsest söö linaseemneid iga päev

Naine
Copy
Foto: Wolfgang Steiner / PantherMedia / Wolfgang Steiner

Linaseemned nagu tšiiaseemnedki on tõeline supertoit paljude võimsate toitainetega ja neid tuleks iga päev tarbida. Ka selleks, et isu ohjeldada.

Lina on kasvatatud sajandeid ja juba Hippokrates kirjutas, et lina kergendab kõhuvalusid. 

Väärtuslikud linaseemned sisaldavad kiudaineid, mis toimivad positiivselt seedimisele. Seemned paisuvad kõhus ning ergutavad sooletegevust. 

Kopenhaageni ülikooli teadlaste sõnul pärsivad aga linaseemnetes leiduvad kiudained veres lipiidide tõusu pärast sööki ja vähendavad ka söögiisu, mis teatavasti aitab kaasa kaalulangetamisele.

Linaseemned on ka mikroelementide, kaltsiumi-, magneesiumi-, kaaliumi, raua- ja fosforirikkad. 

Peale kiudainete ja mikroelementide sisaldavad linaseemned ka B1-, B6- ja E-vitamiini ning küllastumata oomega-3-rasvhappeid. Viimased osalevad arvukates ainevahetusprotsessides kehas, toimivad põletikuvastaselt ja aitavad immuunsüsteemi käigus hoida. 

Hiljutised uuringud näitasid, et linaseemned aitavad vähendada ka rasva kõhupiirkonnas ja alandavad südamehaiguste, vähktõve, insuldi ja diabeedi riski.

Linaseemnete kasutamine

Kui tahad linaseemneid toidule lisada, on seda parim teha jahvatatud kujul, et toitained paremini imenduks. Osta tasub neid tervetena ja kodus ise jahvatada. 

Tarbi päevas maksimaalselt kaks supiluikatäit linaseemneid, kuna linaseemned sisaldavad muuhulgas ka sinihapet ja see on suurtes kogustes mürgine. Joo kõrvale suur klaas vett. Võid ka seemned kuuma veega üle valada ja neil 15 minutit paisuda lasta. Seejärel lisa need jogurtisse või müslisse. Ka putru on nendega lihtne valmistada, kirjutab Vital. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles