Iraani president: droonirünnakud olid Jeemeni sisside enesekaitseakt

BNS
Copy
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS/Scanpix Baltics

Iraani president Hassan Rouhani ütles, et laupäeval korraldatud droonirünnakud Saudi Araabia naftarajatistele olid Jeemeni mässuliste huthide enesekaitseakt. 

«Jeemeni on igapäevaste õhurünnakute sihtmärk...Ja Jeemeni rahvas on sunnitud vastama, nad ainult kaitsevad ennast,» lausus Rouhani pressikonverentsil Türgi pealinnas Ankaras, kus ta kohtus Vene presidendi Vladimir Putini ja Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğaniga. 

Droonirünnakud tabasid Saudi Araabia suurimat naftatöötlemistehast ja tähtsat naftavälja, peatades 5,7 miljoni barreli nafta tootmise. See on umbes pool Saudi Araabia päevasest naftatoodangust ja rohkem kui viis protsenti kogu maailma päevasest naftatootmisest.

Venemaa president Vladimir Putin, Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan ja Iraani president Hassan Rouhani. 
Venemaa president Vladimir Putin, Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan ja Iraani president Hassan Rouhani. Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS/Scanpix Baltics

USA ametiisikute sõnul näitavad satelliidifotod, et laupäevane rünnak korraldati Iraani või Iraagi territooriumilt, mitte Jeemenist, nagu väitsid sealsed huthi mässulised.

Jeemeni sõjas huthidega võitlev Saudi Araabia juhitav sõjalise koalitsiooni väitel pärinesid Saudi naftarajatisi tabanud raketid ilmselt Iraanist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles