Esper: USA kaitseb rahvusvahelist korda Iraani õõnestustegevuse eest (1)

BNS
Copy
USA kaitseminister Mark Esper.
USA kaitseminister Mark Esper. Foto: Reuters / Scanpix

USA kaitseminister Mark Esper ütles täna, et Ühendriikide relvajõud valmistuvad andma vastust rünnakule Saudi Araabia naftatöötlemistehasele ja kaitsevad rahvusvahelist korda, mida Iraan püüab õõnestada. 

Esper ütles pärast Valges Majas USA presidendile Donald Trumpile olukorrast ülevaate andmist, et Iraan õõnestab rahvusvahelist korda, kuid ei süüdistanud Teherani otsesõnu laupäevastes droonirünnakutes Saudi naftarajatistele. 

«USA sõjavägi töötab meie ametkondadevahelise meeskonna kaudu meie partneritega selle seninägematu rünnakuga toimetulemiseks ja rahvusvahelise korra kaitsmiseks, mida Iraan õõnestab,» kirjutas kaitseminister Twitteris. 

 

Droonirünnakud tabasid Saudi Araabia suurimat naftatöötlemistehast ja tähtsat naftavälja, peatades 5,7 miljoni barreli nafta tootmise. See on umbes pool Saudi Araabia päevasest naftatoodangust ja rohkem kui viis protsenti kogu maailma päevasest naftatootmisest.

Rünnakute eest võtsid vastutuse Iraani toetusega Jeemeni šiiamässulised huthid. 

USA ametiisikute sõnul näitavad satelliidifotod, et laupäevane rünnak korraldati Iraani või Iraagi territooriumilt, mitte Jeemenist, nagu väitsid sealsed huthi mässulised.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles