6 nippi, kuidas süüa rohkem köögivilju

, Eesti Vegan Selts
Copy
Foto: Erakogu

Uuringud näitavad üht ja sama – enamik meist sööb liiga vähe köögivilju. Nii selgus Tervise Arengu Instituudi läbiviidud tervisekäitumise uuringust 2018. aastal, et 70% vastajatest ei tarbinud piisavalt (vähemalt 300 g päevas) köögivilju.

Köögiviljad seostuvad paljudele negatiivsete lapsepõlvekogemustega, mil silme ette kerkivad lasteaias lödiks keedetud porgand ja kaalikas. Rõõmu osatakse sügiseti tunda ehk oma aia tomatist ja kurgist. Kuid paljud ei teagi, kuidas neid üldse süüa või mida maitsvat neist valmistada. Siit leiad mõningaid nippe:

Pista köögiviljad ahju või grillile

Niimoodi saab need ka kõige suuremate köögiviljapõlgurite jaoks maitsvaks teha. Viiluta teinekord kartuli asemel porgand, kaalikas, peet ja pastinaak, lisa juurde ka sibulat, natuke õli (kuigi ka ilma õlita tulevad nad mõnusalt krõbedad), pisut soola ja meelepäraseid ürte ning pane need ahjuplaadil u 25 minutiks 200 kraadi juurde ahju. Lihtne, kiire ja maitsev!

Tee neist toekas salat

Salat ei pea olema igav murunärimine, mis kõhtu ei täida. Lisaks rohelistele köögiviljadele, tomatitele, kurgile, paprikale ja teistele köögiviljadele, viska sinna hulka pähkleid-seemneid, kaunvilju (nt kikerherneid) või falafele. Asja teeb aga eriti maitsvaks törtsuke hummust või supilusikatäis-paar tahhiinikastet.

Peida neid smuutisse

Tead ju küll seda trikki, kuidas lastele köögi- ja puuvilju kavalalt sisse sööta. Aga nii on lihtsam meil endalgi rohkem köögivilju tarbida. Smuutisse sobivad eriti edukalt lehtkapsas ja spinat, aga ka näiteks porgand ja seller. Lisa juurde banaan ja peotäis marju ning sa ei saagi aru, et oled juba poole päevasest köögiviljavajadusest märkamatult ära tarbinud.

Tee neist kastmeid

Köögiviljadest kaste? Kõlab kahtlaselt, aga tegelikult on need väga maitsvad. Näiteks sobib brokoli- või lillkapsakaste imeliselt pastaroogadesse. Selleks tükelda pool brokoli või lillkapsapead ja auruta potis või rösti ahjus nad kergelt pehmeks. Hea meki annavad kastmele juurde ka röstitud sibul ja küüslauk. Seejärel blenderda need koos 1 tassi taimse piima ja vähekese sidrunimahlaga. Lisa ka maitse järgi soola. Lõpuks sega blenderdatud segu keedetud makaronidele. Ja jällegi oled märkamatult suure portsjoni köögivilju kõhtu pannud!

Püreesupid

Järgmiseks loogiliseks sammuks on muidugi püreesupid. Siin tuleb lihtsalt fantaasia lendu lasta ja mis iganes köögivilju (praegu on tulemas kõrvitsahooaeg) potti pista, neid kergelt keeta ja siis ära blenderdada ja mõnusalt maitsestada. Raputa supile peale pärmihelbeid, nii saad kergelt juustuse maitse.

Foto: Erakogu

Auruta köögivilju

Tundub nagu see polekski eriline nipp, aga tegelikult on suur vahe, kas köögivilju lödiks keeta või neid lihtsalt kergelt aurutada. Aurutades säilivad nad krõmpsu oleku, aga samas on neid niiviisi lihtsam tarbida kui päris toorelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles