TÄIELIK ÜLEVAADE: toidud, mida sa võid külmutada ning mida kindlasti ei tohiks sügavkülma panna

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Maailmas läheb raisku kolmandik toidust, mis inimestele on tarbimiseks toodetud. See tähendab, et ära visatakse umbes 1,3 miljardit tonni toitu. Pole vaja ilmselt teaduskraadi, et mõista – see on kahjulik nii keskkonnale kui ka meie rahakotile.

Ometi elame ajastul, kui toidu säilitamine pikemaks perioodiks on võimalik. See imevahend, mis aitab toitu kauem kõlbulikuna hoida, on sügavkülmik. Ometi ei tea paljud meist, millised reeglid toidu sügavkülmutamisega kaasnevad.

Milliseid söögikaupu tohib üldse külmutada? Kui kaua võib neid sügavkülmas hoida? Kas külmutama peaks toorest või küpsetatud toitu?

Austraalia saates Today rääkis dr Joanna McMillan, millised on toidu külmutamisega seotud müüdid ning millel on tõepõhi all. «Sügavkülmutamine on suurepärane viis söögi säilitamiseks. Ma arvan, et me ei kasuta seda piisavalt, kuna meile tundub, et kõik, mis on värske, on meie jaoks parem, kuid see pole tegelikult tõsi,» ütles McMillan.

Ometi tasub meeles pidada, et mitte kõik bakterid ei hävi sügavkülmutamise käigus, nii et kui miski on halvaks minemise äärel, ei pruugi olla kasu sellest, kui see sügavkülma visata.

Toidud, mida sa võid külmutada:

  • Keedetud pasta
  • Keedetud riis
  • Pähklid (paljud inimesed ei tea, et pähklid lähevad halvaks, kuna sisaldavad palju rasva)
  • Jahu
  • Või
  • Riivitud juust
  • Kooritud banaanid
  • Leib – viiludena või riivituna
  • Maitsetaimed
  • Puljong
  • Vein
  • Munad (lahti löödud väikestesse mahutisse)

Toidud, mida ei sa tohiks külmutada:

  • Piim – läheb sulatades tükki, kuigi seda võib toiduvalmistamisel kasutada
  • Frititud toit – pärast sulatamist muutub nätskeks
  • Hapukoor – jällegi, toiduvalmistamisel võib sobida, kuid läheb pärast sulatamist tükiliseks
  • Riivsaiaga kaetud road – kaotavad pärast sulatamist oma krõbeduse ja muutuvad nätskeks

Külmutamise nippe:

  • Enne sügavkülmutamist olgu toidud toatemperatuuril.
  • Kasuta ära oma jääkuubikualus – sega maitsetaimed veega või õliga ning külmuta kuubikuteks. Samuti saad seal külmutada veini, mis aitab suvel hoida joogi ilma seda lahjendamata jaheda. Sel viisil saab külmutada ka puljongit.
  • Kasuta külmutamiseks spetsiaalseid suletavaid kotte või karpe.
  • Eriti korralikult tuleb pakkida liha.
  • Ole valmis, et kõik, milles on suur veesisaldus – nt salat – ei ole pärast sulatamist täpselt samas vormis.
  • Püüa sügavkülmutada asju kõige värskemas seisundis.
  • Liha tuleb enne kasutamist korralikult üles sulatada, kuid teisi asju võid otse pannile visata – näiteks leiba röstimiseks.
  • Ära taaskülmuta toorest liha. Küll aga võid sa külmutada ülessulatatud liha, mis on läbi praetud.
  • Sügavkülm ei tohi olla liiga täis pakitud – õhk peab saama liikuda.

Kui kaua peaks toitu sügavkülmas hoidma?

Üldine reegel on, et miski ei tohiks su kapis «elada» kauem kui üheksa kuud kuni aasta, kuid erinevatel toitudel on erinev eluiga.

Siin on maksimumaeg, mil sa tohid erinevaid toiduaineid sügavkülmas hoida, enne kui need üles sulatad.

  • Kanaliha (terve) – aasta
  • Veiseliha (steik) – aasta
  • Köögiviljad – aasta
  • Puuviljad siirupis – aasta
  • Valge kala – kaheksa kuud
  • Avatud pakk külmutatud puuvilju – kaheksa kuud
  • Soolamata või – kaheksa kuud
  • Puuviljamahl – kuus kuud
  • Lammas/siga/veis/kana/kalkun/hani/jänes – kuus kuud
  • Leib – kuus kuud
  • Koogid – kuus kuud
  • Puljongid – kuus kuud
  • Rasvane kala – neli kuud
  • Küpsetised – neli kuud
  • Soolaga või – neli kuud
  • Jäätis – neli kuud
  • Peekoniviilud – kolm kuud
  • Supid ja kastmed – neli kuud
  • Tainas – kolm kuud
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles