Ekspertarvamus. Oliver Lüütsepp: Holland oli Eestist parem igas elemendis

Carl-Robert Puhm
Copy
Fotol Oliver Lüütsepp
Fotol Oliver Lüütsepp Foto: Tairo Lutter / Postimees

Soome kõrgliigaklubi Akaa Volleyt juhendav Oliver Lüütsepp tõdes mängujärgses kommentaaris Postimehele, et eilses Hollandiga peetud kohtumises ei jäänud võitluse ega valmisoleku taha midagi. Noore peatreeneri sõnul võitles meeskond vapralt, ent Holland oli meist sel EMil lihtsalt parem võistkond.

«Arvan, et mängus Hollandiga oli Eesti meeskonna suhtumine, võitlus ja valmisolek 100 protsenti. Vaimselt olime eile kindlasti paremini valmis kui kahes eelmises mängus. Mentaalse poole taha jäi vähe, lihtsalt vastane oli tegelikult meist eile igas elemendis parem. Ainuke koht, kus me olime üsna võrdsed, oli serv.  Vastuvõtt, rünnak ja eriti blokk olid neil kindlasti paremad. Esimene geim me suutsime mängida -  tegime rünnakul vähe omavigu ja püsisime mängus sees. Teise geimi keskel tekkis mõõn, meil tuli ebakindlus sisse ja lasime Hollandi hoogu.  Ütleks, et see oligi murdemoment.»

Lüütsepp soovis esile tõsta kolme mehe esitust.

«Tänasest mängust tõstaksin esile Ardo Kreegi, Kristo Kollo ja Silver Maari panust. Need kolm meest mängisid oma koha kindlasti välja. Kollot on terve turniir kiidetud, Silver sai ülessandeks võtta vastu Hollandi planeerivaid serve ja sai oma tööga hästi hakkama. See oli väga raske väljakutse, aga ta õnnestus. Kreek tegi nii palju ära nagu tempomehel teha võimalik on,» kommenteeris endine Tartu Bigbank võrkpallimeeskond juhendaja.

33-aastase treeneri sõnul on alla ootuste esituse eest vastutav terve meeskond.

«Kedagi kritiseerida ei tahaks. See, miks me pole esinenud nii nagu soovinuksime näha, pole kellegi individuaalne süü, vaid meeskondlik küsimus. Kui vastuvõtt ei ole hästi käes, siis on ka ründajatel raske. Eks me lootsime Renee Teppani ja Robert Tähe peale. Eile tundus, et tõsted jäid Tähele võrgust liiga kaugele. Minu arvates sobib talle paremini, kui pall on rohkem võrgu kohal. Reneelt ootasime sel turniiril kindlasti rohkemat, aga me ju ei tea, kuidas see tervis teda mõjutas.»

Holland mängis Lüütsepa sõnul nii nagu oodata oli.

«Vastaste rünnak käis ainult läbi kahe mehe. Eks me teadisme väga hästi, kuidas nad mängivad. Meie mänguplaan oli kindlasti paigas, aga millegipärast meie blokk-kaitse sel turniiril töötanud ei ole. Üheski mängus pole me saanud piisavalt blokipunkte. Vastaste liidrit Nimir Abdel-Azizi ongi väga raske peatatada, ta on väga heas vormis. Aga tegelikult oli meil ka eelmistes mängudes sama mure. Oleme Kert Toobali puhul näinud, et hoolimata kasvust ja füüsilistest näitajatest tegutseb ta blokis hästi. Sel turniiril see paraku toiminud pole. Renee puhul pole kunagi blokk tema suurim tugevus olnud. Nurgaründajad (Kollo ja Täht) olid turniiril blokis paremad, aga täna oli lihtsalt vastaste diagonaalründaja väga võimas.»

Lüütsepa hinnangul oli turniiri võtmemäng teine kohtumine.

«Eks palju jäi sinna Montenegro mängu. Arvan, et seal oli küsimus pigem mentaalses pooles. Võistkonnaga lähemalt seotud inimesed oskavad seda kindlasti paremini hinnata, aga võib-olla ei tea nemadki, mis seal valesti läks.

EM oli kindlasti kõigile meestele pettumus, ootused on ju kõigil kõrged olnud. Eriti valus on see kahtlemata vanematele meestele. Eks kõik teavad, mis vanus neil seal passis on, aga vähesed tevad, mida need mehed hommikuti tegema on pidanud, et ennast käima saada. Usun, et neile on kogu seda valu  kõige raskem taluda.»

Sel suvel Eesti naistekoondisega EMil käinud treener soovis lõpetuseks tõsta esile Eesti koondise toetajad.

«Eesti võrkpallipublik on uskumatu - sügav kummardus nende ees, kes Hollandisse reisisid ja koondist toetasid. Eesti publik Hollandis oli tõesti kui seitsmes mees, vähesed koondised Euroopas saavad nautida finaalturniiril sellist toetust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles