67 õigeusu preestrit nõuavad Moskva meeleavaldajate vabastamist

Copy
Õigeusupreestrid.
Õigeusupreestrid. Foto: Artjom Geodakjan/TASS/Scanpix

Kümned õigeusu preestrid on liitunud üleskutsega lõpetada Moskvas toimunud meeleavaldustel vahistatud inimeste kohta algatatud juurdlused.

Umbes kümme isikut on jäänud Venemaal vahi alla seoses suvel Moskvas toimunud massimeeleavaldustel osalemisega. Vähemalt kuuele neist on määratud kuni viie aasta pikkune vanglakaristus.

«Meid hämmastavad need kohtuotsused, sest võrreldes nendega on Vene kohus määranud palju tõsisemates kuritegudes süüdistatavatele palju leebemaid karistusi,» seisab 67 preestri allkirjastatud avalikus kirjas, mis avaldati täna öösel õigeusukiriku veebilehel.

Kirjas märgitakse, et määratud vanglakaristused paistavad üha enam nagu Vene kodanike hirmutamine, mitte kohtualuste õiglane kohtlemine.

«Istungid ei tohiks olla repressiivsed, kohtud ei tohiks olla vahendid dissidentide mahasurumiseks ja jõudu ei tohiks kasutada õigustamatuks julmuseks,» seisab Venemaa, Euroopa ja Hong Kongi õigeusupreestrite allkirjastatud pöördumises.

Vene õigeusukiriku esindaja Vakhtang Kipšidze nimetas täna preestrite pöördumist mõttetuks.

«Nad peaksid teadma, et poliitilisi deklaratsioone saab kasutada ainult võimude vastu võitlemiseks ja mitte maailma muutmiseks Kristuse tõe põhimõtete järgi. Kuid kiriku ülesanne ei ole kunagi olnud võimuga võitlemine,» lausus Kipšidze uudisteagentuurile TASS.

Ka õpetajad on ühinenud üleskutsetega Moskva protestidega seoses vahistatute vabastamiseks ning palusid valitsusele saadetud avalikus kirjas kõikidest süüdistustest loobumist.

Eile avaldas avaliku kirja ka Mihhail Hodorkovski loodud töörühm, kutsudes üles lõpetama poliitilisi repressioone ja seadusetust. Üleskutsega on liitunud 77 avaliku elu tegelast üle maailma, muuhulgas ka Eesti endine president Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles