Kuidas imelapsest sai korvpalli MMi väärtuslikem mängija

LETA/FIBA
Copy
Ricky Rubio tervitab Madridis fänne pärast MMilt koju saabumist
Ricky Rubio tervitab Madridis fänne pärast MMilt koju saabumist Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

Mõne päeva eest lõppesid Hiinas peetud FIBA korvpalli maailmameistrivõistlused suurfavoriidi Hispaania võiduga. Kogu turniiril mitte ühelegi teisele meeskonnale alla vandunud Hispaania tiimi aitas võidule juba väga varakult sportlasekarjääri alustanud Ricky Rubio, kes viskas mängu jooksul 20 silma ning pärjati mängu parima ja turniiri väärtuslikema tiitliga. Rubio pühendas võidu oma 2016. aastal surnud emale öeldes, et ema on kindlasti seal üleval õnnelik. Rubio valiti ka 2019. aasta FIBA sümboolsesse viisikusse koos serblase Bogdan Bogdanovici, prantslase Evan Fournieri, hispaanlase Marc Gasoli ja argentiinlase Luis Scolaga.

Kiire tõus edule

Ricky Rubio ehk ehk Ricardo Rubio I Vives sündis 1990. aastal Hispaanias väikeses El Masnou linnakeses ning korvpalliga hakkas ta tegelema juba väga noores eas. 2005. aastal oli ta 14-aastasena ajaloo noorim mängija, kes on osalenud Hispaania ACB liigas. Laiemale üldsusele jäi ta silma aga 2006. aasta augustikuus FIBA Euroopa noorte meistrivõistlustel, mil Hispaania ja Venemaa vahel toimunud finaalmängus viis toona kõigest 15-aastane Rubio peaaegu ainuisikuliselt oma koondise võidule visates 51 punkti, võttes 24 lauapalli, andes 12 resultatiivset söötu ja võites palli seitse korda. Sellelgi turniiril valiti ta väärtuslikemaks mängijaks.

Ametliku Hispaania korvpallikoondise liige on Rubio alates 2008. aastast, mil ta võistles Pekingis suveolümpiamängudel. Siis mängis Hispaania finaalis USA vastu, kuid jäi siiski hõbedale. Siiski oli toona 17-aastane Rubio noorim mängija ajaloos, kes on võistelnud korvpallis olümpiakulla peale. Praeguseks on Rubio Hispaaniat esindanud üheksal eri korral.

Karjäär ookeani taga

Kümne aasta eest, 2009. aasta juunis valis NBA tiim Minnesota Timberwolves Rubio oma tiimi, kuid jäi siiski veel kaheks aastaks kodumaale mängima. 2011. aastal jõuti aga Timberwolvesiga kokkuleppele ning seal mängis ta kokku kuus aastat, nautides üha tõusvas joones liikuvat karjääri, püstitades Timberwolvesi ajaloo söötmisrekordi.

Minnesotas tugeva alguse teinud Rubio pärjati juba esimese mängukuu möödudes kuu noore tulija tiitliga. 2017. aasta juunis vahetati Rubio Utah Jazzi koosseisu, kus ta samuti söödumasina tiitli auga välja teenis. Tänavuse aasta suvest kuulub ta aga Phoenixi Sunsi tiimi, lüües nendega käed kolmeks aastaks ning teenides sellega 51 miljonit dollarit. Kuid Ricky Rubio tõusu korvpallitäheks on jälgitud ka siin pool Atlandi ookeani.

Staažikas Eesti korvpallitreener Andres Sõber ütles, et Rubio on äärmiselt andekas mängija, väga hea viskaja, ent eriti hea söötja. “Rubio oli ju imelaps, juba 15-aastaselt viskas Euroopa meistrivõistluste finaalis oma tiimi eest 50 silma,” meenutas Sõber. “Ta oli juba siis täielik professionaal.” Sõbra sõnul ei olegi Rubiot Euroopas saatnud nii suur edu nagu suure lombi taga. “NBAs saavutas ta ikkagi tõelise enesekindluse, ta on tippmängija,” rääkis Sõber ning lisas, et tema arvates läks selleaastane FIBA MMi väärtuslikema mängija tiitel täiesti õigele inimesele.

Copy
Tagasi üles