Reid tuvastas Pärnumaa koolides ja lasteaedades tuleohutusega seotud puudusi

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Päästeameti kontrollreid tuvastas Pärnumaal suurima tuleohutusalase puuduse Uulu koolis.
Päästeameti kontrollreid tuvastas Pärnumaal suurima tuleohutusalase puuduse Uulu koolis. Foto: Mailiis Ollino

Eelmisel nädalal tegi päästeamet üleriigilise kontrollkäigu haridusasutustesse. Juba teist aastat hinnati, kuidas koolid ja lasteaiad tagavad lastele ohutuse ajal, mille nad veedavad kodunt eemal.

Reidinädala jooksul külastati Pärnumaal 20 haridusasutust, millest täiesti korras oli üheksa ehk veidi alla poole.

“Pärnus on eeskujulik näide vabakooli ja täiskasvanute gümnaasiumi ühiskompleks, kus üldine tuleohutuse tagamine on korras,” ütles Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Moorits. “Ülejäänud 11 hoones tuvastati kokku 21 puudust.”

Päästeamet algatas kuus haldusmenetlust ja tegi ettekirjutused puuduste kõrvaldamiseks.

Mooritsa jutu järgi on peamine probleem haridusasutustes evakuatsiooniustel puuduvad sulused. Seetõttu ei täida tuletõkkeuksed oma otstarvet, sest neid hoitakse näiteks klotsi abil avatud asendis või ei sulgu need tihedalt.

Samuti ei ole kõik evakuatsiooni- ja väljumisteed ohutusmärgiste ja evakuatsioonivalgustitega ning puudulikud on tuletõkkesektsioonid. Mõnel juhul ei olnud läbiviigud tuletõkkekonstruktsioonides nõuetekohaselt suletud.

Suurim probleem on Häädemeeste vallas Uulu põhikoolis, kus 2016. aastast ei ole moodustatud ettekirjutusega nõutud tuletõkkesektsiooni, mis tähendab, et tulekahju korral levib suits esimeselt korruselt teisele ja inimeste kiire ja ohutu evakueerumine on takistatud.

Mooritsa sõnade järgi on Häädemeeste vallavalitsusele kolmel korral määratud sunniraha ettekirjutuse põhjendamatu täitmata jätmise eest.

“Kõik reidide ajal tuvastatud puudused on ohutu evakuatsiooni tagamiseks elutähtsad ja isegi üks möödalask võib päädida sellega, et tulekahju või muu ohu korral ei pääse inimesed hoonest ohutult välja,” toonitas Moorits.

Häädemeeste vallavanema Karel Tölbi selgituse kohaselt pole neil võimalik päästeameti esitatud nõudeid praegu täita ja on seda selgitanud ka päästeametile. "Paraku puudub meil koolisaal ja seetõttu on kasutuses ka kooli koridorid. Neid lihtsalt ei ole praegu võimalik tõkkeustega poolitada," selgitas Tölp.

"Samas on meil koolimaja juurdeehitus projekteerimisel ja kui kõik hästi läheb, saab see järgmise õppeaasta alguseks valmis ja siis saab ka päästeameti esitatud nõuded täidetud," rääkis Tölp.

Päästeamet on seisukohal, et evakuatsiooninõuete rikkumine on suhtumise ja hoolimatuse küsimus, ja nende rikkumiste suhtes valitseb täisleppimatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles