Kinodesse jõuab draama naissõdalastest

Kultuuritoimetus
Copy
Eva Hussoni film "Päikese tütred"
Eva Hussoni film "Päikese tütred" Foto: Kaader filmist

20. septembril jõuab Eesti ekraanidele mullusel Cannes'i filmifestivalil esilinastunud draama «Päikese tütred». Prantsuse režissöör ja stsenarist Eva Husson jutustab loo jeziidi naistest, kel pole enam midagi kaotada, kes endistest ISISe vangidest moodustunud võitlussalgas vaatavad vaenlasele silma ja skandeerivad – naine, elu, vabadus.

Naise kuulist suremine on islamiäärmuslaste suurim hirm. Seda teab hästi Kurdistanis tegutsev võitlussalk «Päikese tütred», mis koosneb ainult naistest, kes kõik on endised ISISe vangid. Prantsuse rindefotograaf Mathilde, kes on saabunud kajastama vaprate võitlejate tegevust, satub osaliseks riskantses operatsioonis, kus «Päikese tütred» püüavad hõivata ekstremistide käest tagasi oma kodulinna ja vabastada seal kinnipeetavad pantvangid. Võitlussalga pealikul Baharil on selleks ka sügavalt isiklik põhjus – pantvangide hulgas on tema väike poeg.

«Päikese tütarde» aluseks on 2014. aastal Iraagi põhjaosas Kurdistanis jeziidide kallal toimepandud kuriteod, kui 300 000 elanikku pidid põgenema oma kodumaalt, mehed tapeti ning üle 7000 naise ja lapse langes vangi. Naissõdalaste rühm «Päikese tütred» ongi moodustatud sellistest naistest, kes vangistusest põgenenult organiseerusid ja haarasid relvad, et kaitsta oma kodumaad. Kuigi need vangid müüdi seksiorjadeks, et kaoks nende eneseväärikus, ja nende pered on hukkunud, öeldakse filmis: «Ainus, mille me ISISe vangistuses kaotasime, oli hirm.» Nii seisavadki naissõdalased püstipäi ega karda kellelegi vastu hakata.

Režissöör ja stsenarist Eva Husson kohtus filmi ette valmistades arvukate kurdi võitlusrühmadega ja pani kokku pildi naistest, kes kohutavatele üleelamistele vaatamata  suudavad edasi tegutseda ning vaenlase vastu võidelda. Naissõdalaste juhti Bahari kehastab filmis Pariisis resideeruv iraani näitlejanna Golshifteh Farahani, rahvusvaheliselt tuntud Jim Jarmuschi «Patersonist» ning «Kariibi mere piraatide» viiendast filmist. Läänemaailma pilgu lisab loole prantsuse rindefotograaf Mathilde, kelle rollis astub üles näitleja ja režissöör Emmanuelle Bercot.

Film linastub kinodes Artis ja Sõprus 20. septembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles