USA Afganistani erisaadik annab kongressile ütlusi

BNS
Copy
Zalmay Khalilzad
Zalmay Khalilzad Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS

USA Afganistani erisaadik Zalmay Khalilzad, kes pidas äärmusliikumisega Taliban rahukõnelusi, annab neljapäeval kongressis suletud uste taga ütlusi.

President Donald Trump katkestas kõnelused Talibaniga 12 päeva tagasi. Esindajatekoja väliskomisjoni pahandab valitsuse otsus hoida komisjon kõneluste sisu kohta teadmatuses ning käskis Khalilzadil tulla tema juurde ütlusi andma.

«Leidsime võimaluse... kuulata suursaadik Khalilzadi üle salastatud briifingul,» ütles komisjoni juht Eliot Engel kolmapäeval. «Kuigi oleksin eelistanud kuulda suursaadik Khalilzadilt asju avatud istungil, siis on mul hea meel, et meie liikmetel avaneb see ammu avanema pidanud võimalus küsida küsimusi rahuplaani kohta.»

Trump teatas rahukõneluste katkestamisest 7. septembril ning lisas tollal, et jättis ära ka Camp Davidis toimuma pidanud kõnelused Talibani ja Afganistani valitsuse esindajatega.

Khalilzad pidas Talibaniga Kataris üheksa kõnelustevooru ning selle üksikasju ta ei avaldanud. Hiljem teatas ta, et jõudis Talibaniga põhimõttelisele kokkuleppele, mis nägi ette USA sõjaväelaste lahkumise. Vastutasuks pidi Taliban katkestama sidemed terrorivõrgustiku Al-Qaedaga.

Trump tahab lõpetada Ameerika pikima sõja, mis algas 18 aastat tagasi pärast 11. septembri terrorirünnakuid USA pinnal.

Samas süüdistas ta nüüd Talibani halvas usus käitumises, kui rühmitus korraldas Camp Davidi kõneluse eel Kabulis ühe USA sõduri ja teisi tapnud rünnaku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles