Unikaalne loterii: Tallinna loomaaed lubab ühe õnneliku ninasarvikutega lähemalt tutvuma

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Ninasarvikud Kibibi ja Kibeta 2017. aastal.
Ninasarvikud Kibibi ja Kibeta 2017. aastal. Foto: TONI LÄÄNSALU / PM/SCANPIX BALTICS

Pühapäeval, 22. septembril tähistatakse üle ilma ninasarvikupäeva, sestap tasub kindlasti minna ja üle vaadata Tallinna loomaaia kolm ida-aafrika teravmokk-ninasarvikut Kigoma, Kibibi ja Kibeta. Seda enam, et kaheaastane ninasarvikutüdruk Kibeta on esimene Eestis sündinud ninasarvik.

Maailma ninasarvikute päeva World Rhino Day tähistatakse iga aastal 22. septembril juba alates 2010. aastast, mil sündmus Lõuna-Aafrikas esmakordselt välja kuulutati. Tallinna loomaaed võtab maailma ninasarvikute päeva tähistamisest osa alates 2012. aastast.

Päeva eesmärgiks on eelkõige tõmmata tähelepanu ninasarvikutele ja neid puudutavatele küsimustele maailmas. Tänaseks on sündmusest välja kasvanud ülemaailmne koostöö, mis koondab ninasarvikute oleviku ja tuleviku pärast mures olevaid mittetulundusorganisatsioone, loomaaedu, erinevaid organisatsioone ja ettevõtteid.

Maailmas on viis liiki ninasarvikuid. Kaks liiki — teravmokk-ninasarvik ja laimokk-ninasarvik, tuntud ka kui must ja valge ninasarvik — elavad Aafrikas, kolm liiki — india, jaava ning sumatra ninasarvik — aga Aasias. Ninasarvikute olukord on kriitiline. Jätkuvalt lokkab salaküttimine sarvede omastamiseks, kaovad elupaigad ja saastatakse keskkonda. Ninasarvikute elu on ohus ka sõdivate riikide territooriumitel.

Päevakava:

  • Kell 12 pääsevad ninasarvikud veidi «metsikumaks» muudetud õueaedikusse
  • Kell 12.30 räägib Tallinna loomaaias elavatest Kibibist, Kigomast ja Kibetast nende talitaja Marika Hiob.
  • Avatud on ninasarviku infopunkt. Tule ning saa teada ninasarvikute olukorra kohta loomade looduslikes elupaikades.
  • Ninasarviku maalimise töötuba juhendab kunstnik Helina Tilk.

Vihma korral toimuvad tegevused paksunahaliste majas ning tegevused õueaedikus asendatakse siseruumidesse sobivate tegevustega.

Loomaaias on külastajatel võimalik toetada ninasarviku kaitsetegevust looduses. Iga annetuse vastu saad kupongi ning võid võita külaskäigu ninasarvikumaja köögipoolele. Annetuskast asub ninasarvikuaediku juures.

Tingimused:

  • Osaleja peab olema vähemalt 18-aastane
  • Võitja saab kaasa võtta kuni kaks täisealist sõpra või pereliiget
  • Loosimine toimub kell 14
  • Võitjaga võetakse telefoni teel ühendust
  • Auhinda ei saa hiljem realiseerida

Tallinna loomaaed ja Foundation Lutreola on juba kolm aastat toetanud ninasarvikute kaitsetegevust Keenias asuval Ol Jogi kaitsealal. Täna elab seal 55 musta ning 25 valget ninasarvikut.

Tallinna loomaaia teravmokk-ninasarvikutel on kaks toetajat: Kibibi ja Kibeta vaderiks on AS Framm ning Kigoma vaderiks Royal Grace Ilukliinik. Vaderiprogrammiga saab tutvuda Tallinna Loomaaia Sõprade Selts MTÜ - TLSSi kodulehel.

Kohtume pühapäeval, 22. septembril ninasarvikute aediku juures!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles