Kassil on jooksuaeg: mida peaks selle kohta teadma?

Copy
Foto: Pexels

Iga kassiomanik teab, et lemmiku jooksuaeg on tülikas periood. Kass muutub närviliseks ja mõnikord isegi agressiivseks ning kräunub häälekalt. PetCity loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand räägib, mida peaks kassi jooksuaja kohta teadma ning kuidas aru saada, et loom on tiine.  

Mis on jooksuaeg?

Jooksuajaks nimetatakse innatsükli perioode, mil loom valmistub tiinestuma. See koosneb kahest faasist: innaeelne periood, mil organism valmistub munarakke vabastama, ja ind, mil emasloom on valmis paarituma. Isastel loomadel ei ole jooksuaega ning nad on alati valmis indlevale emasele reageerima.

Millal kassidel jooksuaeg algab ja kui kaua see kestab?

Jooksuaeg algab tavaliselt 6-9 kuu vanuses, kuid võib alata ka 4-kuuselt või 18-kuuselt. Jooksuaeg kestab keskmiselt 3-10 päeva ning lõpeb 24-48 tunni jooksul pärast paaritumist. Poeginud emane kass võib uuesti tiineks jääda enne kassipoegade võõrutamist emapiimast.

Kuidas aru saada, et kassil on jooksuaeg?

Kass on rahutu, häälitseb rohkem, otsib enam kontakti, rullib ja nühib end ning võib valedesse kohtadesse ning sagedamini urineerida. Kui kassi selja pealt sügada, siis võib ta võtta paaritumisasendi – kummardub ning lisaks pöörab saba küljele.

Miks on jooksuaeg ohtlik?

Jooksuajal võib sugutung looma viia eluohtlikesse olukordadesse: lemmikud võivad sattuda autoõnnetustesse, kaklustesse, saada teistelt loomadelt pureda või tuua koju nakkuseid, mis tekitavad omanikule üüratuid raviarveid. Kassi peaks jooksuajal hoidma toas, ehkki tuleb arvestada, et steriliseerimata/kastreerimata toakassid võivad jooksuajal kodu märgistada vänge lõhnaga uriiniga ning koleda häälega kiunuda.

Kas ja millal tasub kass steriliseerida/kastreerida?

Kui närvid jooksuajal ikkagi vastu ei pea, siis on kolm võimalust: steriliseerimine/kastreerimine, jooksuaja edasilükkamine tableti või süsti abil. Ühe või teise variandi plusside ja miinuste kohta saab infot loomakliinikutest. See, mis vanuses protseduur teha ning kas kastreerida kirurgiliselt või keemiliselt, sõltub konkreetsest loomast ning otsus tuleb loomaarstiga läbi arutada. Erandkorras, kui muud võimalust ei ole, saab jooksuaega hormoontablettide või süstiga ajutiselt edasi lükata/katkestada, kuid ohtlike kõrvaltoimete tõttu ei ole see soovitav.   

Kuidas aru saada, et kass on tiine?

Tiine kassi käitumine muutub alles tiinuse lõppjärgus. Kui uut jooksuaega pole 45 päeva jooksul tulnud, siis on kass tõenäoliselt tiine, kuigi sel ajal on kassi kõhupiirkond juba märgatavalt suurenenud. Kass poegib tavaliselt 63-68 päeva pärast paaritumist.

Uurige lähemalt: www.petcity.ee

Copy
Tagasi üles