Pariis: Jeemeni huthide väide rünnaku korraldamisest ei ole usutav (1)

Copy
Prantsuse välisminister Jean-Yves le Drian 17. septembril Kairos pressikonverentsil.
Prantsuse välisminister Jean-Yves le Drian 17. septembril Kairos pressikonverentsil. Foto: Maya Alleruzzo/AP/Scanpix

Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian ütles neljapäeval, et Jeemeni mässuliste väide Saudi Araabia naftarajatistele korraldatud rünnaku korraldamisest ei ole usutav. 

«Huthid, kes on Jeemeni mässulised, teatasid, et nemad provotseerisid selle rünnaku. See pole usutav,» lausus Prantsuse välisminister raketi- ja droonirünnakule viidates, milles USA ja Ar-Riyad süüdistavad saudide põlisvaenlast Iraani. 

Laupäevane drooni- ja raketirünnak, mis langetas ajutiselt poole võrra kuningriigi päevast naftatoodangut, on tekitanud kartuse laiemast konfliktist piirkonnas, kus pinged on pärast USA lahkumist Iraani tuumaleppest haripunktis.

Rünnaku eest võtsid vastutuse Jeemenis Iraani toetusel võitlevad huthid, kuid Washingtoni ja Ar-Riyadi hinnangul ei lähtunud rünnak Jeemenist, vaid selle korraldas Iraan.

Saudi Araabia teatel kasutati põhja suunast lähtunud rünnakus 18 drooni ja seitset tiibraketti ning selle mõõtmed ja keerukusaste ületasid kaugelt selle, milleks huthid on võimelised. 

Le Drian väljendas kahtlust huthide võime üle korraldada sellises mastaabis rünnak sedavõrd kaugel Jeemeni territooriumist. «Kuna on olemas rahvusvaheline juurdlus, siis ootame ära tulemused,» sõnas ta. 

USA välisminister Mike Pompeo nimetas rünnakut seninägematuks, kuulutas selle sõjaaktiks ja ütles, et Ühendriigid toetavad Saudi Araabia õigust enesekaitsele. 

Prantsuse president Emmanuel Macron on püüdnud vähendada pingeid Iraani ja USA vahel ning Prantsusmaa teatas kolmapäeval, et saadab Saudi Araabiasse laupäevast rünnakut uurima eksperdid. 

Le Drian seostas kuningriigile korraldatud rünnakut järgmise nädala liidrite debatiga ÜRO Peaassambleel, kus loodeti korraldada USA presidendi Donald Trumpi ja Iraani presidendi Hassan Rouhani kohtumine. 

«Me peame naasma nüüd de-eskalatsiooni põhimõtte juurde,» ütles Prantsuse välisminister. 

Trump juhtis Ühendriigid mullu mais Iraani tuumaleppest välja ja taaskehtestas Teheranile karmid majandussanktsioonid eesmärgiga viia riigi naftaeksport nulli ja sundida seda loobuma agressiivsest välispoliitikast.

Tuumaleppe Euroopa osapooled - Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia ja Euroopa Liit - püüavad lepet iga hinna eest säilitada. Prantsusmaa on üritanud veenda USA-d pakkuma Iraanile mingil kujul sanktsioonileevendust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles