Video: politsei märkas hobuvankrit joobnuna juhtinud amišeid, kuid mehed pääsesid põgenema

Inna-Katrin Hein
Copy
Amiš sõitmas hobuvankriga. Pilt on illustreeriv
Amiš sõitmas hobuvankriga. Pilt on illustreeriv Foto: Charles Rex Arbogast / AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Ohios Turmbulli maakonnas üritas politsei pidada kinni kahte meessoost amišit, kes joobnuna juhtisid hobusõidukit, milles oli 12 pudelit Michelob Ultra õlut ja suur stereosüsteem.

Politseinik Eric Hermsdorferi sõnul kontrollisid nad 15. septembri hommikul amišite elupiirkonnas liikunud sõidukeid, kui neile jäi silma ühe hobusega vanker, teatab cnn.com.

Nad üritasid hobusõidukit kinni pidada, kuna selles olnud mehed olid silmanähtavalt joobes. Amišitel õnnestus hobune ja vanker enne politseini jõudmist maha jätta ja metsa põgeneda.

Amiš sõitmas hobuvankriga. Pilt on illustreeriv
Amiš sõitmas hobuvankriga. Pilt on illustreeriv Foto: Caro / Muhs /Scanpix

Hobune ehmus juhtunust ja hakkas pärast meeste mahahüppamist kiiresti edasi liikuma. Hermsdorfer sõitis politseiautoga hobusele ja vankrile järele ning tal õnnestus need peatada.

Politseinik lisas, et tegemist ei olnud tavapärase olukorraga, sest amišid ei tohi alkoholi tarbida ja enamik neist seda ei tee.

Politsei andis amišite hobuse ja vankri maantee lähedal asuvasse farmi hoiule seniks, kuni mehed oma vara politseilt küsima tulevad.

Politseinikud helistasid ka amišite esindajale, et keegi tuleks ja nende vara ära viiks, kuid seal ei võetud telefoni vastu. See esindaja aitab amišite kinnise kogukonna liikmetel välisilmaga suhelda. 

Amišid. Pilt on illustreeriv
Amišid. Pilt on illustreeriv Foto: Tony Dejak / AP

Asepolitseijuht Joe Dragovich sõnas, et kahele amišile võidakse esitada  politsei käsule mitteallumise ja joobes juhtimise süüdistus.

Ta lisas, et Ohios kehtiva seaduse kohaselt ei tohi ka hobusõidukit joobnuna juhtida.

«Arvatavalt kartsid need kaks meest tagajärgi, sest nad rikkusid kahte asja. Esiteks ei tohi amišid üldse alkoholi juua ja teiseks juhtisid nad hobusõidukit joobnuna,» sõnas politseinik.

Dragovich kutsus politsei eest põgenenud kahte meest tulema politseijaoskonda ning tooma farmeri juurest ära ka oma hobune ja vanker.

Amišid. Pilt on illustreeriv
Amišid. Pilt on illustreeriv Foto: Scott R. Galvin / AP/Scanpix

Amišid (inglise Amish) on peamiselt Ameerika Ühendriikides elav traditsioonilist elustiili harrastav etniline grupp ja kristlik usulahk. Amišid on tuntud selle poolest, et nad ei kasuta moodsat tehnoloogiat, kaasa arvatud elektrit, telefone ja autosid.

Enamik nende tavasid ja kombeid on pärit 17. sajandi lõpust.

Amišite usulahk tekkis Saksamaal ja Šveitsis, kus nad eraldusid mennoniitidest.

Amišite liikumisele pani aluse Jakob Ammann, kelle eesmärgiks oli taaselustada mennoniitide algne, konservatiivne elukorraldus. Esimesed amišite kogudused loodi Šveitsis.

Alates 18. sajandist asusid paljud amišid ümber Ameerikasse, esmajoones Pennsylvaniasse, hiljem ka New Yorgi osariiki, Illinoisi, Indianasse ja mujale. 

Ameerika Ühendriikides ja Kanadas elab tänapäeval kokku umbes 200 000 amišit, kõige rohkem on neid praegu USA Ohio, Pennsylvania ja Indiana osariigis.

Amišitel ei ole kirikuid, jumalateenistusi peetakse koguduseliikmete kodudes. Amišite usupõhimõtete seas on usuline pühendumus, alandlikkus, vägivallatus, võrdsus ja tagasihoidlikkus.

Nad ei tohi tarbida alkoholi, suitsetada, kasutada mobiiltelefone ega vaadata televiisorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles