Iraani välisminister: USA või Saudi Araabia rünnak vallandab sõja (11)

Copy
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif. Foto: TASS / Scanpix

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif hoiatas täna eetrisse läinud usutluses, et USA või Saudi Araabia sõjaline rünnak vallandab üleüldise sõja.

Washington ja tema Pärsia lahe liitlased süüdistavad Iraani seotuses laupäevaste rünnakutega Saudi naftarajatistele.

Zarif ütles vastuseks CNN-i küsimusele, millised tagajärjed oleksid «Ameerika või Saudi sõjalisel rünnakul Iraanile», et see tooks kaasa «üleüldise sõja».

«Me ei taha sõda, me ei taha sattuda sõjalisse vastasseisu,» ütles minister ja hoiatas, et see võib tuua kaasa palju ohvreid.

«Aga me ei kõhkle oma territooriumi kaitsmast,» lisas Zarif.

Saudi Araabia naftarajatiste ründamise eest on võtnud vastutuse vastutuse Jeemenis Iraani toetusel võitlevad huthid, kuid Washingtoni ja Ar-Riyadi hinnangul ei lähtunud rünnak Jeemenist, vaid selle korraldas Iraan.

Saudi Araabia, kes osaleb Jeemeni sõjas huthidega võitlevate valitsusvägede poolel, ütleb, et rünnakute taga on kindlasti Iraan ning ka kasutatud relvad olid pärit Iraanist. Ta ei ole aga oma suurimat piirkondlikku vaenlast otseselt rünnaku läbiviimises süüdistanud.

Zarifi sõnul on kõik süüdistused väljamõeldis. «Nüüd tahavad nad süüd Iraani kaela ajada, et midagi saavutada ja sellepärast ma ütlen, et see on sõjaagitatsioon.»

«Sest selle aluseks on valed ja pettus.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles