TARMO PIKNER: Veel kord maanteeameti veiderdustest

Tarmo Pikner
Copy
Niiduk. Foto on illustratiivne.
Niiduk. Foto on illustratiivne. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

"Mulle teeb heameelt, et maanteeametnikud on tutvunud minu tähelepanekutega teehoolduse nõuete täitmisel tehtavast loodusrüüstest," kirjutab saarlane Tarmo Pikner. "Kahjuks pean tõdema, et mu mõte ei ole ametnikele kohale jõudnud."

14. septembril ilmus Saarte Hääles mu arvamuslugu "Maanteeametnikud, lõpetage teeäärse looduse rüvetamine!"

Minu mõte oli, et igasuguse töö tegemisel tuleks kasutada inimesele antud võimet mõelda. Kui on antud, kasutada ka talupoja tarkust, mitte järgida pimesi kellegi poolt lauasahtlisse unustatud norme-nõudeid või Brüsselist saadetud mõtlematuid märgukirju ("Maanteeamet ei saa valikuliselt otsustada, milliseid teepeenraid niidame ja milliseid mitte," kirjutas Raido Randmaa 18. septembri Saarte Hääles avaldatud vastulauses).

Niitmiseks mõeldud “kobakaga” põletatakse raha ja hävitatakse teeäärset loodust.”

Kujutan ette, et kui maanteeameti laual oleks normatiiv, et siniste ja valgete õitega lilled tuleb maha niita ja punaseõielised mitte, siis sellist tobedust nad kõhklemata ka teeksid. Teeäärte niitmiseks mõeldud "kobakaga", mis kinnitatud teel sõitva traktori külge, põletatakse raha ja hävitatakse teeäärset loodust, et taimed ei kasvaks üle 20 cm, et põdrad välja paistaksid. 

Lisaks järgneb masinale trimmerdaja, kes võtab viimase rohukõrre postide äärest. Keegi võiks välja arvutada kütuse ja masintundide kulud ja CO2 heitmed, mis sellistega tehakse.

Foto: Tarmo Pikner

Olen teinud foto kohast, kus "kobakaga" on hävitatud 2. ja 3. kaitsekategooria taimed kuni 6 m kaugusel teeservast ehk, tsiteerides Raido Randmaad, "tööd on vajalikud liiklusruumi ja teemaa-ala puhtana hoidmiseks, et tagada liiklusohutus".

Foto: Tarmo Pikner

Teisel fotol, kus näha hooletult rüüstatud põõsad, on – kui taas Raido Randmaa sõnu kasutada – tekitatud "vaba liiklusruum, mis tähendab, et tuleb eemaldada juhi vaatevälja ja külgnähtavust varjavad puud, oksad ja muud taolised takistused".

Foto: Tarmo Pikner

Samas, kui soovite, võiksin teile näidata pilti külvatud lilledega maanteeservast Inglismaalt. 

Maanteeserv Inglismaal.
Maanteeserv Inglismaal. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles