SELMA LEESI 100: Tohtrite abi on ikka vahel vaja läinud

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
ELUTÖÖ TEHTUD HAIGLAS: Saaremaa haigla hooldekodus istus eile aukohal oma elutöö haiglas kokana teinud Selma Leesi, kes tähistas oma 100-ndat sünnipäeva.
ELUTÖÖ TEHTUD HAIGLAS: Saaremaa haigla hooldekodus istus eile aukohal oma elutöö haiglas kokana teinud Selma Leesi, kes tähistas oma 100-ndat sünnipäeva. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eile, oma sajandal sünnipäeval võttis Kuressaare haigla hooldekodu tegevustoas külalisi vastu elutöö sealsamas haiglas kokana teinud vitaalne ja elurõõmus Selma Leesi.

Küsimusele, kas elupäevad haigemajas töötanud sitke saare naine on ka ise arstide abi vajanud, vastas juubilar, et tohtrite abi on ikka vahel vaja läinud. 

1937. aastal Karja kodumajanduskooli lõpetanud Selma, keda rohkem Salmena tuntakse, alustas haiglas kokana tööd 81 aastat tagasi. Pottide ja pannidega askeldas ta armsaks saanud töökohas koguni 52 aastat. 71-aastaselt otsustas ta pensionile jääda, aga ka pensioniajast käis ta ametikaaslasi nende puhkuste ajal asendamas.

Missuguse retsepti kirjutaks eluaeg haiglaseinte vahel töötanud ja nüüdki samas hoones eluaseme saanud Selma neile, kes samuti tahaksid sajanda verstapostini jõuda? "Eks ikka korralik tervislik toitumine. Teadmised sain ma Karja kodumajanduskoolist. Haiglas tuli aga teadmisi täiendada. Arstid nõudsid erinevate haigustega patsientidele, näiteks suhkru- ja neeruhaigetele, erinevaid toite. Nii õppisin ka ise õigesti toituma. Koostasin menüüsid, tellisin toiduaineid ja üldse tegin kõike, mida vaja," rääkis juubilar.

Tervislikest eluviisidest on Selma alati lugu pidanud. Meres ujumas käimine oli tema üks lemmikharrastusi.

Vaimutoitu sai vanaproua koorilaulust. "Kui ma 1936. aastal leeris käisin, kuulas koorijuht Joosep Aavik mu lauluhäält ja kutsus seejärel kirikukoori laulma. Pärast sõda laulsin mitukümmend aastat kultuurimaja kooris," meenutas Selma.

Tänavu möödub 75 aastat eestlaste põgenemisest Rootsi ja mujale välisriikidesse. "Ma pidin ka ära minema, sain õhtul paadi peale, hommikul leidsime end keset merd, tuul tõukas meid terve päeva ja öö. Kui siis hommikul kaldale jõudsime, olime Saaremaa rannas," mäletab vanaproua Selma ärevat 1944. aasta sügist.

Elu haigla hooldekodus peab juubilar luksuslikuks: "Siin hoolitsetakse meie eest hästi, tehakse kõik ette-taha ära, luksuslik elu..."

Eile käisid Selma Leesit õnnitlemas hooldekodu töötajad, tema endised kolleegid, sugulased, sõbrad, Saaremaa abivallavanem Marili Niits ja sotsiaalhoolekandeteenistuse juhataja Reelika Murd. Kõik nad avaldasid erksale juubilarile tunnustust tehtu eest ja avaldasid imestust tema vitaalsuse üle.

Õnnesoovidega ühinevad ka Saarte Hääl ja Kadi raadio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles