Vaata animatsiooni: põdralehm Kertul on nii talvekodu kui ka "suvila"

maaelu.postimees.ee
Copy
Põdralehm. Pilt on illustratiivne.
Põdralehm. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu Ülikooli uurimisrühm koos kohalike jahimeestega varustas põdralehm Kertu ja veel üheksa põtra GPS-jälgimisseadmega. Kertu liikumisest Tallinna-Tartu maantee Kose-Mäo lõigul valmis animatsioon, kus on kasutatud asukohapunkte alates looma kaelustamisest jaanuaris 2017 kuni augusti lõpuni 2019.

Eesti Jahimeeste Seltsi kodulehe teatel on Tallinna-Tartu maantee läheduses elutsev põdralehm Kertu eriti põnev selle poolest, et on projekti raames kümnest jälgitavast põdrast ainus, kel on kaks selgelt eristunud kodupiirkonda – talvine ja suvine.

Lisaks on animatsioonist selgesti näha, kuidas põdralehm vanemaks saades julgemaks muutub ja oma kasutatavat ala järk-järgult laiendab. Tallinna-Tartu maantee ületuse võtab ta siiski ette vaid siis, kui on aeg liikuda «suvilasse» või vastupidi. 

Aasta keskmine ööpäevane liiklussagedus on sel maanteel Ardu kandis umbes 9400 sõidukit ööpäevas, mida võib lugeda enamiku loomaliikide jaoks oluliseks takistuseks. Eriti mõjutavad kõikvõimalikud häiringud (sh maanteeliiklus) emasloomi, kes on isastest üldjuhul arglikumad ning ettevaatlikumad.

Loe teemast pikemalt Eesti Jahimeeste Seltsi kodulehelt.

  • Põtrade märgistamine toimus 2016/2017. aasta talvel seoses Tartu Ülikooli ja maanteeameti vahel sõlmitud lepingu «Põtrade raadiokaelustamine liikumisuuringu eesmärgil E263 Tallinna-Tartu-Võru-Luhamaa põhimaantee Kose-Mäo (km 40,0–85,0) lõigu piirkonnas» täitmisega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles