Juncker: vettpidava asenduse puhul on EL valmis kaitsemeetmest loobuma

BNS
Copy
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker 2. juulil 2019 Brüsselis
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker 2. juulil 2019 Brüsselis Foto: Geoffroy van der Hasselt / AP/Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ütles neljapäeval, et Euroopa Liit võib loobuda lahutusleppes olevast Iiri kaitsemeetmest, kui Suurbritannia esitab toimiva ja vettpidava alternatiivi.

«Kui kõik selle eesmärgid täidetakse muul viisil, ei vaja me kaitsemeedet,» lausus Juncker Briti telekanalile Sky News. 

Briti peaminister Boris Johnson tahab loobuda Iiri kaitsemeetmest, mis on tema eelkäija Theresa May valitsuse ja ELi vahel sõlmitud lahkumisleppesse kirjutatud kindlustuspoliisina, juhuks kui pooled ei leia Suurbritannia EList lahkumise järel muud viisi Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahel piirikontrolli taastamise ärahoidmiseks.

Ühendkuningriigi lahkumistähtaeg 31. oktoober läheneb ja Johnsoni kinnitusel edasi seda ei lükata. EL ootab Londonilt kaitsemeetmest loobumise korral vastuvõetavaid alternatiive.

Juncker pidas enda sõnul esmaspäeval Luksemburgis Johnsoniga «üsna positiivse» kohtumise. 

Tema sõnul sai Brüssel kolmapäeva õhtul esimesed üldised kontuurid Suurbritannia uue plaani kohta, kuid ELil pole veel olnud aega neid analüüsida. 

Brexiti kõnelustel on Põhja-Iirimaa küsimusest saanud peamine komistuskivi eelkõige seetõttu, et Suurbritannia EList lahkumise korral saab Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahelisest piirist ELi välispiir. 

Brexiti korral võib tekkida Iiri saarele füüsiline piiritaristu. Praegu liiguvad kaubad ja inimesed sujuvalt üle Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piiri, sest nii Iirimaa kui ka Ühendkuningriik on ELi liikmed. 

Briti parlamendis praeguseks kolm korda tagasi lükatud lahkumislepe ELiga sisaldab Iiri kaitsemeedet, mille ülesanne on säilitada see olukord Brexitist sõltumata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles