Taipei: Taiwan katkestab suhted Hiinat tunnustanud Kiribatiga

Copy
Taiwani välisminister Joseph Wu reedel Taipeis pressikonverentsil.
Taiwani välisminister Joseph Wu reedel Taipeis pressikonverentsil. Foto: RITCHIE B. TONGO/EPA/Scanpix

Taiwan ja Kiribati katkestasid reedel diplomaatilised suhted päev pärast seda, kui Vaikse ookeani väikeriik otsustas tunnustada Hiinat. 

«Kiribati teavitas meid täna ametlikult, et katkestab diplomaatilised suhted meie riigiga,» ütles Taiwani välisminister Joseph Wu ajakirjanikele kiiruga korraldatud pressikonverentsil. 

«Täna teatame, et me katkestame suhted Kiribatiga,» lisas ta. 

Kiribatist saab sel nädalal juba teine riik, kes on Hiinat Taiwani arvelt tunnustanud. Saalomoni saared astusid sellise sammu esmaspäeval ja Taipei reageeris sellele kahe riigi diplomaatiliste suhete katkestamisega. 

Wu kritiseeris Kiribati otsust, nimetades seda «sügavalt kahetsusväärseks». Välisministri sõnul peatab Taiwan viivitamatult kõik kahepoolsed koostöö- ja abiprojektid. 

Taiwani diplomaadid tuuakse Kiribatilt ära ja selle Taiwanil resideeruvatelt diplomaatidelt oodatakse sama, lisas Wu. 

Kiribati lülitumine Hiinat tunnustavate riikide sekka jätab Taiwanile ainult 15 diplomaatilist liitlast, kellest tuntuim on Vatikan. 

Peking on alates 2016. aastast meelitanud Taiwani isoleerimise kampaania käigus Taipeilt üle nüüdseks seitse diplomaatilist liitlast.

Pekingi ja Taipei suhted halvenesid järsult 2016. aastal, mil Taiwanis tuli võimule president Tsai Ing-wen. Presidendi erakond keeldub tunnistamast ideed, et Taiwan on osa «ühest Hiinast».

Hiina on Tsai ametiajal suurendanud survet Taiwanile ja hoogustanud püüdlusi järelejäänud diplomaatiliste liitlaste ülemeelitamiseks.

Taiwan on de facto iseseisev alates 1949. aastast, kuid Hiina näeb seda enda provintsina ja on lubanud selle vajadusel jõuga tagasi võtta.

Taiwan peab ennast suveräänseks riigiks ja tal on oma rahvusvaluuta, poliitiline ja kohtusüsteem, kuid saareriik pole ennast kunagi iseseisvaks kuulutanud. 

USA lõpetas Taiwani tunnustamise ametlikult 1979. aastal, kuid on saareriigi suurim liitlane ja relvatarnija. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles