VIDEO: Räppar Sammalhabe – olen iseenda kiusaja

Sotsiaalministeerium
Copy
Foto: Tegijad.ee

„Šõubisnessis minu eripära mind seganud ei ole,“ sõnab kampaania „Ava meeli“ kõneisik, kõnedefektiga räppar Sammalhabe, kodanikunimega Lauri Närep, „Kõige rohkem häirib see mind ennast. Olen iseenda kõige suurem kriitik.“

Lauri on kogelenud juba alates sellest, kui rääkima hakkas. „Ma ise seda küll ei mäleta, kuid minust on videod, kus üritan midagi öelda, aga ei suuda sõnu lõpetada,“ sõnab ta.

Kõne parandamiseks on Lauri käinud kümneid aastaid logopeedi juures, kuni lõpuks selgus, et muusika ja laulmine aitavad teda kõige paremini. „Muusika aitab elus läbi; aitab elu elada,“ ütleb ta.

Räppimise ja laulmise positiivset mõju on näha ka tema edust muusikamaastikul. Lauri on Sammalhabe nime all välja andnud kaks albumit, mis mõlemad on saanud väga positiivset tagasisidet. Nendest esimese – „Sammalbum“ – järel nimetati ta Genka järel Eesti teiseks räppariks. Kui see ei ole kõva sõna, siis mis üldse on, eks ole!

Foto: Taavi Prints

„Minu teada, kui kokutav inimene laulab, siis ta ei kokuta. Vähemalt mina ei kokuta,“ sõnab Lauri konkreetselt. Samal põhjusel soovitasid tal kooli ajal õpetajad klassi ees ülesandeid hoopis lauldes ette kanda. „Tuli küll paremini välja,“ meenutab räppar, „Kuid see oli jälle teistpidi imelik – keegi teine ei laula ju klassi ees, kui midagi matemaatikas vastab.“

Nüüd tunneb Lauri end järjest mugavamalt just tänu šõubisnessile. „Olen omasuguste kunstiinimeste keskel ja nemad on ka kõik omamoodi veidrad,“ naerab ta. Lisaks on palju aidanud erinevate inimestega suhtlemine. „Jah, lihtsalt suvaliste inimestega rääkimine,“ lisab muusik.

Kuula lugu "Zombie" siit!

Kui Lauri käest küsida, mis teda kõige rohkem häirib, vastab ta pikemalt mõtlemata, et liigne kiirustamine. „Kuhu meil kiire on tegelikult?“ küsib Lauri vastu, „Võiks võtta ju rahulikumalt ja proovida mõista täpselt niimoodi nagu inimene end väljendab.“ Sealjuures tõdeb ta, et kiirustamise tõttu läheb pool jutust kaduma ka siis kui inimene saab rääkida ning räägib väga kiiresti.

„Võtame aja maha korra,“ julgustab Sammalhabe, „Kõigil tuleb ju takistusi ette. Tegelikult on kõik inimesed veidrad!“

Soovitused kõnedefektiga inimesega suhtlemisel:

  • Võta suhtlemiseks aega ja ole kannatlik.
  • Küsi alati üks küsimus korraga.
  • Austa vestluspartnerit ja ära lõpeta tema eest lauseid.
Foto: Taavi Prints

Sammalhabe teistele kogelejatele: pööra kiusamine huumoriks

Minu arust on inimestel, kes narrivad, sageli endal mingisugune probleem, mille lahendamise asemel nad elavad end teiste peal välja. Ja kui sul on juhuslikult kõnedefekt või mõni muu eripära, siis oled neile lihtsalt kahjuks ette jäänud.

Esialgu soovitan lihtsalt ignoreerida, seejärel võib narrijal igav hakata ning ehk suunab ta oma energia mujale. Kui see aga ei toimi ning terror jätkub, tuleks lastel teavitada õpetajaid või vanemaid, kes aitaksid narrijal tema enda probleemist üle saada, et kõik rahulikult koos elu nautida oskaksid.

Või kui parasjagu ei viitsi eelnevaga tegeleda, soovitan võtta kiusamist naljana: teha ebamugavast olukorrast veidi huumorit ja vaadata, mis saab. Kasutada olukorda ära enda kasuks. Nii saab õppida näiteks kiiret reageerimist ehk kuidas kiusamist kiirelt naljaks kiusaja poole tagasi lükata ja tulevikus stand-upiga selle najal leiba teenima. Eestis ongi puudu üks kogelev stand-upper. Seni pole piletit ise ostnud ühelegi, tema show’le oleksin kindel mineja!

 

Sotsiaalministeeriumi kampaania „Ava meeli“ julgustab meelepuude asemel märkama igaühe võimeid ning oskusi. Kampaanias jagavad nägemis-, kuulmis- ja kõnepuudega inimesed avameelselt oma kogemusi ning praktilisi nõuandeid töö- ja igapäevaelust.

Vaata lisa tegijad.ee!

Copy
Tagasi üles