Üllatav: droonirünnaku mõju kütuse hinnale suurim Tallinnas (12)

BNS
Copy
Rünnak Saudi Araabia naftafirma Aramco vastu 14. septembril
Rünnak Saudi Araabia naftafirma Aramco vastu 14. septembril Foto: SOCIAL MEDIA / via REUTERS

Nädalavahetuse droonirünnak Saudi Araabias tõstis nafta hinda ning eksperdid ennustasid, et kui olukord ei rahune, võib kütuse hind tõusta nädala jooksul kuni 4 senti. Üllatav on, et ennustus läks suures plaanis täppi just Eesti puhul, sest näiteks Lätis tõusid hinnad vähem ning Leedus sisuliselt ei tõusnudki või isegi langesid.

Nimelt selgub Circle K reedesest hinnavõrdlusest, et nädalaga tõusid Baltimaade pealinnadest kütusehinnad kõige rohkem Tallinnas. Tallinnas tõusid bensiinikütuste hinnad nädalaga 3,1 sendi võrra, diislikütuse hind aga 5,1 sendi võrra.  

Riias tõusid kõikide kütuste hinnad nädalatagusega võrreldes 1 sendi võrra. Vilniuses tõusis 95-oktaanise bensiini hind 0,5 senti ja 98-oktaanise bensiini hind 0,1 senti.  Samas diislikütuse hind suisa langes 1,5 sendi võrra.

Baltimaade kõige kallimat kütust müüakse jätkuvalt Tallinnas. 95-oktaanise bensiini hind oli reede keskpäeva seisuga Eesti pealinnas 1,347 eurot, mis on Riia ja Vilniuse hindadest kallim vastavalt 6,3 ja 17,3 senti.

98 miles plus bensiini hind oli Tallinnas 1,397 eurot, mis on 5,8 senti kallim kui Riias ja 15,4 senti kallim kui Vilniuses.

Diislikütuse hind oli Eesti pealinnas reede keskpäeval 1,337 eurot, mis ületab Riia ja Vilniuse hindu vastavalt 10,3 ja 25,3 sendiga.

Mis juhtus?

Laupäeval tabas Saudi Araabia riikliku naftafirma Aramco rajatisi kaks droonirünnakut, mille tulemusel vähenes maailma suurima naftaeksportija toodang poole võrra ning globaalne naftatootmine ligi 5 protsenti.

Iraani toetatud Jeemeni huthimässulised võtsid rünnaku eest vastutuse, kuid USA ametnike sõnul on vastutajaks Iraan. Teheran eitab oma osalust. Esmaspäeval tõusis järsult ka naftahind maailmaturul. Londoni Põhjamere Brenti futuuri hind kerkis turu avanemisel 12 dollarit ehk pea 20 protsenti. Tegu oli dollarite mõttes suurima kasvuga alates 1988. aastast.

Eesti suurimad kütusemüüjad ütlesid siis kui ühest suust, et naftaturgude edasisi arenguid on keeruline hinnata, kuid kui ebamäärasus püsib, jõuab ligi 4sendine hinnatõus peagi ka kohalikesse tanklatesse.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles