Brexitist lõhestatud Briti Tööpartei peab aastakonverentsi

Copy
Briti Tööpartei esimees Jeremy Corbyn.
Briti Tööpartei esimees Jeremy Corbyn. Foto: Reuters / Scanpix

Briti uurim opositsioonijõud Tööpartei alustab täna aastakonverentsi, püüdes meeleheitlikult välja töötada ühtset Brexiti-plaani, et ees terendavatel valimistel mitte armetult lüüa saada.

Brexit on löönud Jeremy Corbyni juhitavate leiboristide ridadesse samasuguse lõhe nagu see, mille tõttu jäid peaminister Boris Johnsoni konservatiivid hiljuti parlamendienamusest ilma.

Tööpartei toetajaskond koosneb suurlinnade kosmopoliitsetest eurofiilidest ja traditsioonilistest töölisklassikogukondadest, kes 2016. aasta referendumil Brüsselile selja keerasid.

Arvamusküsitluste põhjal on eri leeride vaated praeguseks veelgi kaugenenud ja see raskendab Corbynil erakonna ühtset positsiooni saavutada.

Lisaks murendavad Tööpartei toetust tugevalt Euroopa-vastane Brexiti Partei ühest ja kindlalt EL-i toetavad liberaaldemokraadid teisest servast.

Leiboristide juhid kogunevad täna õhtul Inglismaa lõunarannikule Brightonisse ja püüavad leppida kokku ühtses Brexiti-positsioonis, mille erakond peab siis homme heaks kiitma või tagasi lükkama.

Corbyni seniste avalduste põhjal püüab ta Ühendkuningriigi poliitika põhiküsimuses erapooletuks jääda.

Ta on lubanud läbirääkimisi uue EL-ist lahkumise leppe üle ja seejärel referendumit, kus üheks võimaluseks on EL-i jäämine.

Corbyn ei ole aga öelnud, kumma variandi nimel tema võitleb ning kas ta ise tahab tegelikult EL-i jääda või ühendusest lahkuda. 

«Lõppotsuse langetab briti rahvas,» ütles ta reedel usutluses ITV-le.

Partei kahe tiiva lepitamise üritus ei veena aga leiboristide valijaid tõenäoliselt mõne kuu jooksul peetavate ennetähtaegsete valimiste eel.

Agentuuri YouGov septembrikuu arvamusküsitluse põhjal usub vaid pisut üle poole end leiboristide valijana määratlevatest vastanutest Corbyni suutlikkusse Brexiti küsimuses õigeid otsuseid langetada.

Samas küsitlusest ilmneb, et 2016. aasta Brexiti-otsus oli õige alla 10 protsendi arvates.

Ipsos MORI analüüs annab Corbyni rahulolureitinguks -60. Nii madalat hinnangut ei ole antud viimasel 40 aastal ühelegi opositsiooniliidrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles