Iisraeli president alustas kõnelusi valitsuse moodustamiseks

Copy
Iisraeli president Reuven Rivlin.
Iisraeli president Reuven Rivlin. Foto: EPA / Scanpix

Iisraeli president Reuven Rivlin alustas täna kahepäevaseid kõnelusi parteijuhtidega, et valida välja peaministrikandidaat.

Teisipäeval peetud erakorralistel valimistel saavutasid peaminister Benjamin Netanyahu ja tema lähima rivaali Benny Gantzi võrdse tulemuse, mis teeb valitsuse moodustamise väga raskeks.

Presidendi ülesanne on valida välja poliitik, kel on parimad väljavaated moodustada stabiilne koalitsioonivalitsus. Sageli on see pelk formaalsus, aga seekord on Rivlini valikul otsustav roll, sest kummalgi põhikandidaadil ei ole enamust.

Presidendi nõunik Harel Tubi ütles armeeraadiole, et president teeb ilmselt seekord konsultatsioonidest arutelu, mille tulemusena tuuakse välja võimalused, millest avalikkus ei ole veel kuulnudki.

Gantzi tsentristlik Sinivalge allianss sai valimistel 120-kohalises knessetis 33 kohta Netanyahu parempoolse Likudi 31 koha vastu. Kummalgi ei ole parlamendienamust ka koos traditsiooniliste väiksemate liitlastega.

Kaalukeeleks võib osutuda ekskaitseminister Avigdor Lieberman, kelle ilmalik marurahvuslik Yisrael Beitenu sai kaheksa parlamendikohta. 

Lieberman nõuab kahe suure erakonna laiapõhjalist ühtsusvalitsust, mis oleks ilmalik ega sisaldaks ultraortodokssete juutide parteisid. 

Olukorra muudab keeruliseks Sinivalge keeldumine osalemast valitsuses, kus on Netanyahu, keda süüdistatakse korruptsioonis.

Netanyhu Likudil on koos liitlastega eeldatavalt knessetis 55 häält. Gantzil oleks temaga võistlemiseks vaja 13 kohaga valimistel kolmandaks tulnud araablaste parteide Ühisnimekirja tuge. 

Araablastel on tavaks, et nad ei toeta avalikult ühtki peaministrikandidaati. Araablaste juhitavad parteid ei ole ka kunagi üheski Iisraeli valitsuses olnud.

Ühisnimekirja liider Ayman Odeh on öelnud, et ühtsusvalitsuse korral jäävad nad opositsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles