Galerii: Tallinnas vurasid autovaba päeva puhul ringi erilised tõuksid

Elu24
Copy

Tänase autovaba päeva raames suleti mootorsõidukitele muu hulgas ka Eesti Kunstiakadeemia esine Põhja puiestee tänav. See tähendas, aga kergliiklejatele ja uut tüüpi sõidukite jaoks pidupäeva – selleks puhuks tõid EKA tootedisaini tudengid õppehoone ette aastate jooksul valmistatud tõukerataste prototüübid ja mudelid, mida kõik huvilised said vaadata ja proovida.

Tootedisaini osakonna õppejõu ja tõukerataste prototüüpimise kursuse juhendaja Heikki Zoova sõnul on disaini mõõt inimene. «Tõukeratta funktsioon, konstruktsioon ja ehitus on hästi nähtav, arusaadav ja tema väärtus kasutaja poolt kiiresti mõõdetav. Nendel põhjustel on tootedisaini tudengite üks esimene erialaülesanne aastate jooksul olnud tõukeratas,» ütles Zoova.

Zoova arvates on tõukerataste kasutus ja disain märkimisväärselt muutunud: lihtsast laste mänguasjast on saanud laia sihtgrupi kõrgtehnoloogiline liikumisvahend ja digitaalset platvormi kasutav ärimudel, mis nõuab oma osa linnaruumis ja seniste liikumisreeglite ümbervaatamist.

«Ilmnenud uued probleemid sisaldavad disainitudengitele ülesannet ja võimalusi ka uuteks lahendusteks. Selliseid katsetusi on näha näiteks elektrisõiduki mudelites, kus lisaks tehnilisele funktsionaalsusele tegeletakse ka teenuse ja kasutajaliidese disainiga,» kirjeldas Zoova enese juhendatud kursuse erialaülesannet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles